4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Сок от репички и моркови възстановява силите след химиотерапия

Сокът от репички, моркови и още няколко други кореноплодни възстановява по-бързо силите след химиотерапия и дори подпомага организма да понесе по-леко цитостатиците. Народната медицина предлага една универсална рецепта. За зеленчуковия коктейл  са необходими 50 мл сок от моркови, по 20 мл от цвекло и черна ряпа, 20 мл сок от репички и по още толкова от крастивици, зеле и домати. Тази смес следва да се пие във   втората половина от деня, за предпочитане да е приготвена в същия ден.

Репичките доставят на организма изключително ценни витамини и минерали.  В тях са синтезирани захари, белтъчни вещества, органична киселина и специфични ферменти, които подобряват храносмилането.  Съдържат така необходвимата за организма аскорбинова киселина (витамин C), витамини от групите B (B1 и B2) и никотинова киселина (витамин PP). В тях се натрупват големи количества калциеви соли, калий, магнезий, желязо и силиций.  Всички тези съставки правят репичките незаменим помощник за възстановяване на организма след интервенции или някои заболявания.

Витамин B1 (тиамин) играет съществена роля във въглехидратния обмен. Той е особено важен за бременните, хората на умствения труд, нормалното функциониране на нервната система, сърцето, ендокринната жлеза и храносмилателния тракт.

Витамин B2 (рибофлавин) е наричан „витамин на ръста“. Ролята му е важна за липидния и въглехидратния обмен, както и за усвояването на аминокиселините.

Витамин PP (никотинова киселина) – нормализира храносмилателните процеси и функционирането на нервната система, както и стимулира идеално кръвообращението. Той играе и защитна роля за паренхима на бъбреците.

Витамин C (аскорбинова кислота) – активизира редица ферменти и приема непосредствено участие в окислително – възстановителните процеси в организма. Той има кръвосъсирваща функция, подсилва имунитета, стимулира апетита и превишаването на дозите не оказват влияние, тъй като се освобождава бързо от организма след уриниране.

Калцият е отговорен за доброто изграждане на зъбите и костите.

Калият съдейства за извеждането на излишните количества вода от организма.

Солите на желязото имат отношение към хемоглобина в кръвта, в чиито състав влизат. Затова честата употреба на репички се препоръчва при анемия.

Съединенията на силиция имат отношение към усвояването на 70 други химически елементи.

Всички тези витамини и минерали правят репичките изключително полезни. Те не са противопоказни за нито едно заболяване. Единствената опасно е, ако са наторявани с азотни торовe=

 

Следвай ме -Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles