20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Солта чисти петна от пот, бензин – от дъвка

Любимата риза на мъжа ви е с петна от пот под мишниците. Такава неприятност може да се появи и на вашата рокля. За да не остават такива органични лекета, дрехите трябва да се перат своевременно, веднага след събличането. Когато потта засъхне, се премахва по-трудно. Това обаче не е невъзможно. Ако те  са пресни, натъркайте ги с разтвор от 1 супена лъжица готварска сол на 1 чаша вода. Оставете да престои около 30 минути, изперете. За старите петна трябва да отделите повече време и търпение. Търкайте ги с тампон, напоен в бензин, докато изчезнат. После изперете. Добро средство срещу тях е и натриването с амоняк или добавянето на 1 чаена лъжичка амоняк в прането, като това количество е за 1 литър вода.

Децата понякога залепват дъвка върху дрехите, а вие виждате поражението, когато вече тя е престояла продължително време върху тъканта.  За да я отстраните без петна, най-напред сложете дрехата в камерата на хладилника за около 10-15 минути. После, вече втвърдена, я изтържете.  Следващата крачка е да изчистите остатъците и петното в разтвор с бензин. Изперете добре.

С тампон, напоен в бензин се чистят и лекета от лепило.

Старите петна от плодове или плодови сокове се почистват като се наквасят добре със суроватка от кисело мляко или с  мляко. За да има ефект, трябва да сте сигурни, че то е истинско, без консерванти и други смеси.

 

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles