14.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Сол прави тюлените пердета като нови

Тюлените пердета остават класика независимо от модата да се слагат полупрозрачни цветни техни аналози на прозорците. Проблемът е, че върху тях лесно си личи замърсяването – посивяване от прахта и отоплението. Освен това, в пералнята те се перат на най-деликатната програма, а тя не всеки път позволява отведнъж да падне мръсотията от тюла. Домакинската сол обаче върши чудеса.

С нея пердетата могат да се изперат и на ръка в топла вода. Преимущество е и това, че тя не оказва алергични реакции особено върху децата, както се случва след употреба на някои перилни препарати.

За идеалното изпиране и избелване на тюлените пердета е необходим разтвор от 5 литра топла вода с разтворени в нея 4 супени лъжици готварска сол. Те трябва да престоят в него 15-ина минути. След това тъканта се изтисква, доколкото е възможно и се оставя мръсната вода да се оттече. След тази процедура тюлът може да бъде изпран в пералнята на деликатна програма. Някои домакини се ограничават само със солния разтвор и изплакването от него на ръка.

При много силно замърсяване се препоръчва пердетата да се изперат, като първоначално се накиснат за четири – пет часа в 5 литра топла вода, в която са разтворени 5 супени лъжици готварска сол и 100 грама прах за пране. След това те се перат в пералнята на деликатна програма.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles