12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Сортове декоративна царевица

Декоративната царевица е вид добре позната селскостопанска зърнена култура. Това е същото едногодишно растение, различаващо се само с по-привлекателен външен вид. Разликата между декоративната царевица и обикновената царевица е, че ушите й имат необичаен цвят. Традиционните сортове имат жълто или оранжево зърно. Ухото от декоративна царевица може да има сини, кафяви, тухлени, охра, бургундски, бели и други цветове; освен това цветовете често се смесват, наподобяващи мозайка от различно оцветени зърна.

Декоративната царевица се различава от обичайния не само необичайния цвят на кочаните, но и цвета на листата. Листната плоча на често срещаните сортове е еднородно оцветена в зелено. Декоративните царевични листа имат произволно разположени надлъжни ивици от червено, розово или жълто и това несъмнено допринася за привлекателността му. Останалата част от растението не се различава от обикновената царевица. Образува мощно изправено стъбло, дължината на което може да достигне 3 м. Култивира се в едногодишен цикъл, засадено на открито със семена. Реколтата се отстранява в края на лятото или началото на есента.

В резултат на развъдната дейност са отгледани немалко сортове декоративна царевица. Основните разлики между тях са в размера на самото растение, размера и цвета на кочана, както и в цвета на листата.

Амеро

Височината на този сорт царевица може да достигне 2 м. Стъблото е мощно, зеленината е много висока. Листата са разнородни, подобни на ленти, на цвят, освен традиционното зелено, има ивици от розови, жълти и бели цветове. Поради това редовото засаждане на този сорт царевица може да се използва като декоративен жив плет.

Зърната на кочана са с различен цвят, от лилав до бял. Подреждането им е мозайка. Зърната в стадий на млечна зрялост могат да се ядат, тъй като узреят, стават жилави и могат да се използват само за преработка.Важно! Сортът има намалена кълняемост и изисква специални мерки при засаждане на зърнени култури.

Вълшебен калейдоскоп

Този сорт царевица обикновено расте до 1,6-1,8 м. Стъблото е прави, с лакти, добре облистени. Листата са равномерно оцветени, зелени. Растението изглежда добре в групови насаждения, като жив плет. Зърната на кочана са в различни цветове, от перлено бяло до почти черно.

Сортът не се яде поради твърдостта на зърното, което се състои от твърдо нишесте. Зрелите кочани се съхраняват добре и често се използват за създаване на различни композиции в изкуствата и занаятите.

Седеф

Стъблото на този сорт царевица може да нарасне до височина 2-2,2 м. Стъблото е мощно, с гъста зеленина. Кочаните са големи, до 15 см, заоблена пирамидална форма. Зърната са едри, имат млечнобял цвят с люляков оттенък и характерен перлен блясък.

На етапа на млечна зрялост кочаните могат да се варят и ядат. По-зрялото зърно може да бъде преработено в зърнени култури.

Перлено чудо

Това е един от най-известните сортове японска царевица. Стъблото расте до 1,5 м. Листата е много висока. Листата са лентови, увиснали. Листната плоча, освен зелена, има люлякови, червени, оранжеви, жълти надлъжни ивици. Растението има много ефективен външен вид, често се използва като соло при декориране на градина. Ушите могат да се ядат или да се използват за декорация.Японската царевица се цени точно заради декоративността на самия храст, а не на кочана, който често расте неравномерно и незабележимо.

Ягода

Сортът расте на височина до 2 м. Името си е получил от сходството на ушите с плодовете на ягоди. Те са с малки размери, имат еднаква удължено-конична форма и на етапа на млечна зрялост имат подобен ярък рубинен цвят, който след това потъмнява.Зърното е фино. В началото на узряването може да се яде. Зрелите уши се използват широко за декоративни цели.

Основното използване на декоративната царевица е за украса на задния двор. Разнообразните сортове са особено подходящи за тази цел. Те се използват широко за създаване на декоративни композиции, в групови насаждения или като тения. Декоративната царевица често действа като жив плет или фон за по-ниско цъфтящи растения.

За кулинарни цели многоцветните сортове се използват много по-рядко. По принцип те са засадени от експериментални градинари, които искат да изненадат гостите с кулинарни шедьоври, направени от зърна с необичаен цвят.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles