12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Софийската митрополия дарява скъп апарат на „Пирогов”

Софийската света митрополия ще дари на 5 юни скъп апарат за Клниката по детска анестезиология в „Пирогов”, съобщиха от Синоданата палата.

Медицинската апаратура е предназначена за изследване на хемостазата (сложния процес на кръвосъсирване). По този начин ще бъде подпомогнато лечение на малките пациенти, настанени за в Детската реанимация. Чрез тази медицинскса техника в рамките на 10 мин. Се получава резултатът за състоянието на системата на кръвосъсирване. Това позволява прицелна трансфузионна компонентна терапия, насочена към коагулационните фактори, тромбоцитите или процесите на фибринолиза. Избягват се и  ненужните кръвопреливания.

Това, което отличава този апарат от предишните подобни, е пълната автоматизация на процеса, като по този начин се избягвяа евентуална човешка грешка.

Кръвосъсирването е сложен процес, в който участват няколко системи: коагулационни фактори, клетки на кръвта, фибринолиза. За правилната преценка на нарушенията на тези отделни компоненти възможност ни дава само метода тромбеластометрия, тъй като той изследва цялостната кръв и измерва взаимодействието между отделните компоненти и системи, които участват в процеса на кръвосъсирване.

Апаратът е полезен при пациенти с тежки травми, които продължават да кървят въпреки нашето лечение. Също така, при пациенти с периоперативно необяснимо и продължаващо кървене, които при стандартното проведено лечение нямат желания резултат. Ценен е при пациенти с тежки изгаряния, урологични, чернодробни, ортопедични, онкологични и други, където рискът от кървене е значителен.

Новият апарат е закупен със средства, събрани по време на кампания, обявена от отдел „Милосърдие и благотворителност” на Софийската митрополия.

 

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles