14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Спанак с ориз на фурна

Невероятните ползи от спанакът

Спанакът е известен от дълбока древност, данни за култивирането му датират от 3-4 век. За негова родина се смята древна Персия, в превод от персийски името му означава „зелена ръка”. Сред арабите е известен като „принц на зеленчуците”

Чустата му консумация забавя намаляването на мозъчните функции, които са неизбежен резултат с напредване на възрастта. Това му свойство е благодарение на съдържанието на витамин К. Препоръчва се и при атеросклероза, тъй като този витамин витамин К играе роля в процеса, наречен карбоксилиране.

За превенция на това заболяване се препоръчва чаша спанак дневно. Пак витамин К подпомага функциите на мозъка и нервната система. Неговите листат са богати на калциеви соли, желязо, цинк, омега-3, селен, белтъци и витамините от група А, С, В1, В2, Е и РР. В комбинация с фолиевата киселина, която се съдържа в него той е особено полезен за лечението на малокръвие, тъй като повишава нивото на хемоглобина. Пак заради тези свои съставки спанакът се препоръчва и на бременните.

Спанак подпомага добра норма на кръвната захар при диабет. Той има способността да стимулира отделянето на инсулин от панкреаса, поради което се препоръчва на диабетиците. В обширно изследване British Medical Journal описва въздействието на спанака и други зеленчуци върху захарен диабет тип 2. Учените смятат, че хората, които консумират дневно 150 грама от този и други зеленолистни зеленчуци, рискуват с 14 % по-малко да развият захарна болест от тези, които консумират само 20 грама.

При лабораторни изследвания е установено, че екстрактът от спанак чувствително забавя деленето на ракови клетки на кожата и стомаха. Друго изследване от края на 80-те години на ХХ век с възрастни жени от Ню Инглънд показва, че консумацията на спанак ограничава разпространението на тумори на гърдата. Роля за това играе съдържанието на лутеин в зеленчука, а като цяло противораковите свойства на спанака се дължат на фолиевата киселина, хлорофилинът, токоферолът.

Хората с онкологични диагнози обаче трябва да се съветват със своя лекар, тъй като при някои видове тумори зеленолистните зеленчуци не се препоръчват.

Спанакът укрепва сърдечно-съдовата система, което е пак благодарение на фолиевата киселина, а магнезият спомага за понижаване на високото кръвно налягане. Точно фолиевата киселина има способността да предпазва от увреждане клетките и да възпрепятства ДНК мутациите, както и да регулира нивата на лошия холестерол. Доказано е, че този зеленчук, подобно на зелената салата, намалява риска от сърдечни заболявания и инфаркт при жените. Той повлиява добре на стомашно-чревни заболявания. Богатото съдържание на витамини и микроелементи в спанака пазят дебелото черво от болести. Препоръчва се са профилактика на гастрит и ентероколит, но хора, които са диагностицирани със заболяване на стомаха или черния дроб трябва да го избягват. Причината е, че съдържа растителен секретин, а това вещество стимулира дейността на стомашните жлези.

Спанакът предпазва от очни болести. Роля за това игра каротиноида лутеин в него. От своя страна той предпазва от катаракта и дегенерация на макулата. Изседване на учени от Националния институт за очите (National Eye Institute) в САЩ са установили, че в спанака има вещества, които предпазват възрастните хора от слепота.

Рецепта: Спанак с ориз на фурна

Необходими продукти:

500 г спанак

1 глава лук

1 бр. моркови

1 скилидка чесън

1 ч.ч. ориз

сол

черен пипер

олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме на ситно лука и моркова и ги задушаваме в тенджера с малко мазнина. Прибавяме чесъна и предварително измития и изчистен от дръжките спанак. Количеството му може да ви изглежда много, но само след минутка спанакът ще слегне от топлината.

Слагаме ориза и сипваме вода, колкото да покрие продуктите. Оставяме на котлона да къкри до почти пълната готовност на ориза. При необходимост добавяме още вода, така че ястието да не остава сухо. Овкусяваме с подправките. Когато оризът е почти готовo, прехвърляме ястието в тава и печем, докато омекне напълно, а водата се изпари.

Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Снимки: Авторката

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles