11.5 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Спасителите на БЧК получиха почетна награда от Турция

Отличието е по повод 20 години от опостушителното земетресение в Адапазаръ, в който те рискуваха живота си и спасиха много хора

На възпоменателна церемония по случай 20-ата годишнина от опустошителното земетресение със сила 7.2 по скалата на Рихтер от 17 август 1999 г. в северозападната част на Турция председателят на Турския Червен полумесец д-р Керем Кънък връчи благодарствен плакет на директора на Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст Емил Нешев. Той изказа дълбока и искрена благодарност на българските планински спасители, включили се в спасителните действия още в първите часове след природното бедствие.

Веднага след земетресението, с пълната подкрепа на българското правителство, Българският Червен кръст успя да организира и да изпрати оперативна група планински спасители със спасителни кучета, обучени за работа при ликвидиране на последиците от природни бедствия и земетресения. Ефективните действия са започнали на 27-мия час след труса в град Адапазарь, област Сакария, и са завършили на 61-вия час от земетресението. Екъпът, който е работил при температура, достигаща 40°С, е успял да спаси 12 души, извадени живи изпод развалините, след повече от 65 пускания на кучетата.

Природното бедствие активизира дейността на граждански организации и доказа, че своевременното оказване на помощ, взаимопомощта и работата в екип са от изключително значение при спасяването на човешки животи.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles