19.2 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Спасители от БЧК покориха върховете Елбрус и Ленин

Въпреки сериозната натовареност на планинските спасители през този сезон, те намериха още един начин да дадат повод за гордост, демонстрирайки добрата си подготовка и висок професионализъм.  На 7 август 2019 г. Кирил Василев, Веселин Веселинов и Тони Стоянов от софийския отряд на ПСС при БЧК покориха втория по височина връх в Памир – Ленин (7134 м). Той е най-високата точка на Заалайския хребет и е разположен на границата между Киргизстан и Таджикистан. Там те развяха знамето на спасителната служба и се спуснаха със ски по Северната стена на върха до Лагер 1 (4 400м).

Само ден след това, на 8 август 2019 г., спасители от отряд Троян – д-р Георги Цончев, Момчил Кинов, Марин Занковски, Минко Банчев, Мартин Семерджиев, Марин Хитров, Цочо Драгневски и Христо Сливков успешно изкачиха първенеца на Европа, Русия и Кавказ – връх Елбрус (5 642 м).

Покоряването на най-високия европейски връх е част от програмата за повишаване на физическата и специализираната подготовка на спасителите от отряда, и е посветено 30-та  годишнина от експедицията до Елбрус, организирана от техните предшественици.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles