Спасителна акция за дете в 32-метров кладенец (ВИДЕО)

Петгодишният Раян е вече четвърти ден в изкопа край мароканския град Таморет, спасителите са на 1,80 м от него

Операция за спасяването на 5-годишно дете, паднало в краденец във вторник, е в ход край град Таморот в Мароко, съобщават световните агенции. Момченцето Раян е пропаднало докато играело около баща си, който работи при кладенците.

Спасителните екипи са вече на 1 метър и 80 сантиметра от него. От момента на пропадането му те не са се отделили от мястото на инцидента. Там са най-добрите инженери от страната, чуждестранни специалисти и доброволци, както и обикновени хора, които са дошло, за да изкажат с присъствието си подкрепа на семейството на детето.

Проблемът е огромен, тъй като кладенецът е конусовиден и към дъното се стеснява. Освен това, инженерното решение при изграждането му е такова, че сега създава трудности при прокопаването на тунел, за да се стигне до момченцето.

При него е спусната кислородна маска, храна и вода. В близост до кладенеца, освен линейки, в готовност е и медицински хеликоптер с лекарски екип, за да закара детето за обстоен преглед и помощ в болница, щом бъде извадено от кладенеца.

Спасителната операция започва във вторник в малкия северен град Таморот, на 100 километра от град Eл Аайун.

Бащата на 5-годишния Раян поправя дълбокия 32 метра кладенец, когато за миг отклонява погледа си от детето и то пада.  Първоначално семейството не осъзнава, че то е паднало в кладенеца и безутешно го търси в околностите.

Когато осъзнават какво се е случило, започват и спасителните работи. Но опасността от свлачище и ронливата почва принуждават спасителите да предприемат сложен метод.

Вместо да се използват булдозери, за да се стигне до детето, беше изкопан огромен изкоп до кладенеца, а след това хоризонтален тунел до местоположението му.

Снимки в мароканските медии показват Раян как се е свил на дъното на кладенеца, който на повърхността е широк, а в дълбочина се стеснява.

Сложната спасителна операция докосна сърцата на хората в цялата страна. Хиляди мароканци са на мястото, за да наблюдават работата на спасителните служби.

„Тук сме, за да подкрепим това дете, докато го измъкнат и е в безопасност. Представители на всички племена, всички мароканци са тук и искаме само да го видим на повърхността, да го подкрепим със сърцата си.“

В кладенеца бяха спуснати кислородна маска, вода и храна. На мястото са медицински екипи.

Exit mobile version