5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Спасиха живота на онкоболен с 6-часова операция

Пациент с рак на ларинкса, хипофаринкса и огромна метастаза на шията в ляво, обхващаща сънната артерия, беше опериран успешно, като туморът бе отстранен напълно, а засегнатата част от сънната артерия заместена с кръвоносен съд, взет от неговото бедро. Уникалното в случая е подходът, изразяващ се в поредица от оперативни действия, продължили над шест часа. Това съобщиха от Специализираната онкологична болница в София, където е извършена сложната и уникална за страната ни интервенция.

Местоположението на тумора не е давало възможност да се ползва изкуствена артерия за заместване на увредените съдове, които са жизнено важни. Причината е, че изкуствените съдове са по-рискови за получаване на инфекция, която може да се предаде от близко разположените дихателни пътища и хранопровод особено, когато се планира впоследствие мястото да бъде облъчвано. Те са и по-лесно податливи на тромбоза (запушване). Това е наложило използването на част от бедрената артерия на самия пациент, която на свой ред пък е била заменена с изкуствена съдова протеза. Допълнително големият дефект, получен след премахване на тумора е бил възстановен с присаждане на тъкани от гръдната стена на пациента.

Подобни интервенции изискват сериозен мултидисциплинарен екип от специалисти – УНГ, съдови хирурзи, хирурзи,анестезиолози и реаниматори. В лечението на пациента взеха участие доц. Кирил Попов, д-р Асен Тодоров, д-р Стефанов (болница „Аджибадем Сити Клиник”), д-р Елка Ангелова, д-р Роберт Меламед, д-р Стефан Гергов и доц. Йорданка Ямакова.

След премахване на новообразуванието и възстановителен период, пациентът ще бъде подложен на лъчелечение в модерния лъчетерапевтичен комплекс на болницата, осигурявайки комплексен подход по най-добрите световни изисквания.

Подобни случаи са изключително ресурсоемки за лечебните заведения, защото заплащането чрез клинични пътеки не отчита тежестта и комплексността на случаите и на практика разходите надхвърлят многократно финансирането от осигурителния фонд. Но те са единствен шанс за излекуване при подобни състояния.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles