4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Спасиха млад делфин край Бургас (ВИДЕО)

Морският бозайник заседнал в плитчините при рибарското селище Ченгене хан, престоял там няколко дни 

Млад делфин, заклещен плитчините при каналите на Рибарското селище Ченгене хан край Бургас е спасен. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в областния град.

По информация на Димитър Янчев, председател на сдружение „Морски сговор“, делфинът е останал заклещен от няколко дни в плитчините, а местни рибари няколко пъти са се опитвали да го насочат с лодки извън акваторията на селище и каналите. Първоначално опитите им не успели. Веднъж те успели да го върнат в морето, но на следващата сутрин видели, че морският бозайник се е върнал и пак е заседнал в плитчините, което можело да му струва живота.

От РИОСВ обясниха, че техни експерти, заедно със сигналоподателя, представители на ИАРА и „Биоразнообразие“, са се отправили към мястото, за да освободят делфина, но при пристигането си там са установили, че местните рибари вече са успели да го изведат извън акваторията на рибарското селище. Този път успешно.

Делфините се нуждаят от кислород, набавят от въздуха и приблизително на четвърт час те изплуват на повърхността на морето, за да си го набавят.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles