19.2 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Спасовден – моментът на Господнето Възнесение

Възнесение Господне, популярен в България като Спасовден (етимологично от Спасение) отбелязва момента, когато Иисус Христос се възнася 40 дни след Своето Възкресение.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, за да им разказва за Божието царство. На 40-тия ден, придружен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето (Евангелия от Лука 24, 50-53; от Марк 16, 19), което се смята за край на Христовия път на земята. Въпреки това, Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Празникът всякога е 40 дни след Великден, като до него православните християни се поздравяват с „Христос Воскресе!” Спасов ден е подвижен празник, тъй като е в зависимост от Пасхалния календар.

На този ден в миналото са отбелязвали като свой професионален празник гилдиите на хлебарите, шофьорите, строителите, хотелиерите и цветарите.

С този ден има свързани редица народни вярвания за лечебността на росата и цветята, но в тях християнският елемент отсъства.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles