18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Списъкът на професиите, за които има недостиг на пазара на труда

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков издаде заповед за актуализиране на Списъка на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. В него се включват три нови групи професии – инженери в промишленото производство, инженер-химици и електроинженери.

Работодателите, които искат да наемат в България специалисти с тези професии от страни извън Европейския съюз, ще могат да го направят по облекчена процедура – без предварително проучване дали на пазара на труда има безработни българи с подходяща квалификация за свободните позиции.

Досега списъкът включваше основно професии от сектора на информационните технологии – софтуерни разработчици, системни анализатори, приложни програмисти, проектанти и администратори на бази данни, специалисти по компютърни мрежи и др.

Съгласно Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност списъкът на професиите, за които има недостиг, се актуализира от министъра на труда и социалната политика ежегодно до 31 януари въз основа на мотивирано предложение на национално представителните организации на работодателите и след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и трудова мобилност и в Националния съвет за насърчаване на заетостта.

Пълният Списък на професиите с недостиг на квалифицирани специалисти може да видите на следния линк:

https://www.mlsp.government.bg/ckfinder/userfiles/files/dokumenti/zakoni/ZAPOVED%20SPISAK%20NEDOSTIG%20NA%20PAZARA%20NA%20TRUDA_2018.pdf

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles