20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Спряха изпитанията на ваксината срещу COVID-19 заради страничен ефект

Стопирани са временно, разработката е на фармагиганта „Астра Зенека“

Фармацевтичната компания „Астра Зенека“ обяви временно спиране на клиничните проучвания на своята експериментална ваксина срещу COVID-19 след появата на страничен ефект при пациент, предаде Франс прес.

„Астра Зенека“ е индустриалният партньор на Оксфордския университет и тяхната ваксина е един от най-напредналите западни проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и САЩ. Тя е в последната трета фаза на разработка, при която трябва да се установят нейната сигурност и ефикасност.

„Доброволно направихме пауза във ваксинациите, за да позволим анализ на данните за сигурност от независима комисия“, заяви в комюнике говорител на компанията.

„Това е рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията“, добави той.

Не се знае за какъв страничен ефект става дума и колко голям е той, но според специализираното издание „Стат“ пациентът, за когото става дума, ще се възстанови.

Това може да се отрази на графика за разработването на ваксината. Британският здравен министър каза в понеделник, че се надява да има резултати от клиничните изпитвания на „Астра Зенека“ до края на годината или до началото на 2021 г.

Лабораторията вече сключи предварителни договори за продажба на стотици милиони дози в редица страни, ако ваксината й се докаже като ефикасна.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles