9.7 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Срещу злоупотреби сменете своя ПИК в НАП

Регистрирайте се за SMS уведомяване за сделки с Ваши имоти

Независимо от хакерския пробив в системата на НАП, към момента няма данни да е изтекла информация за персонални идентификационни кодове (ПИК) на гражданите, уверяват от агенцията.

Независимо от това, ако се безпокоите, можете да смените своя ПИК. Това може да стане на адрес: https://inetdec.nra.bg/eservices.html   или в произволно избран от Вас офис на НАП.

От там уверяват, че с електронния подпис на физическо или юридическо лице не може да се направи злоупотреба. За него се изисква парола и отделно достъп до физически носител (най-често на USB устройство).

От Асоциацията на банките в България заявяват, че към момента действат надеждни механизми срещу злоупотреба с отпускане на кредити на нищо неподозиращи лица. Банковите служите искат лично представен документ за самоличност при подписване и преподписване на условията по договори за кредити. Сключването и промените по лизинг също не могат да станат без кандидатстващия да присъства лично или да има надлежна Е-идентификация с електронен сертификат. От асоциацията за отпускане на бързи кредити също уверяват, че се работи стриктно за проверяване на самоличността на гражданите, които търсят техните услуги. Дори те да са кандидатствали елекронно за бърз кредит и да са одобрени, договорът за отпускането му се сключва писмено на хартия или електронно от двете страни. Служителите проверяват личните документи и съвпадат ли данните.

Няма опасност за нерегламентиран достъп до електронно банкиране, тъй като данните за него не се съхраняват в НАП.

От там и от Агенцията по вписванията уверяват още, че няма опасност и за присвояване на имущество и фирми, тъй като сделките се осъществяват пред нотариус, който лично в присъствието на продавача и купувача проверява личните документи. За Ваше спокойствие обаче, можете да активирате SMS известяване за сделки с Ваши имоти. Тази услуга се предоставя безпатно от Агенцията по вписванията. За целта е необходимо да се регистрирате на http://sms-imot.registryagency.bg  Така ще получавате SMS известявания и за движенията по фирмени партиди. Цалата информация можете да получите от сайта на агенцията.

Много хора се безпокоят да не бъде прехвърлена фирма с дългове на тяхно име. Такава сделка изисква нотариална заверка и писмен договор. При продажба на цяло предприятие или дялове от търгови дружества се изиква и удостоверение, издадено от НАП.

Всякаква интересуваща Ви информация по отношение на защитата на Вашите лични данни можете да получите на дежурния телефон на НАП 0700 18 700, на цената на един градски разговор.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles