8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Столична община издаде акт за раждане на бебе с две майки

Това стана по разпореждане на Софийския административен съд

Български съд разпореди ръководството на Столична община да издаде акт за раждане на бебе без гражданство, родено еднополова двойка от България и Гибралтар, предаде АФП.

„Столичната община… трябва да издаде български акт за раждане, който да отразява името на притежателя, датата и мястото на раждане, пола и произхода на двамата родители на бебето Сара“, съобщава организацията за правата на ЛГБТИ „Действие“, цитирайки Решение на Софийския административен съд. Това е организацията на хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални).

 „България не може да откаже да признае произхода на бебето Сара от родителите ѝ на основание, че националното законодателство не предвижда институцията на еднополовите бракове“, пише още в решението.

Адвокатът на майките Деница Любенова оцени решението като знаково за ЛГБТИ-общността:  „Днес ЛГБТИ хората в България могат да ликуват. След години на неуморна работа извоювахме крачка в борбата за равнопоставеност, след години на упорство доказахме, че сме прави и че Правото на ЕС третира гражданите равно. България трябва да спре да си заравя главата в пясъка и да спре да поддържа законодателно, че ЛГБТИ хората не съществуват. Напротив, България е част от ЕС и част от демократичното семейство и като част от тази общност има задължения, които трябва да спазва“.

Майките на бебето казаха, че са „изключително щастливи“ от решението и че бебето им най-накрая ще може да напусне Испания: “Страшно сме развълнувани от решението и сме изключително щастливи, че след толкова много чакане в крайна сметка имаме положително решение на ситуацията за нашето семейство. Беше ни изключително трудно да бъдем откъснати от семействата си през тези години и най-сетне сме щастливи, че ще можем отново да се срещнем с тях. Независимо от факта, че толкова много хора ни убеждаваха, че подобно развитие на делото не е възможно в България, ние търпеливо го очаквахме и ето я и щастливата развръзка за нас”.

Момиченцето на име Сара е родено през 2019 г. в Испания, където ѝ е издаден акт за раждане, в който двете ѝ майки са посочени като родители. Бебето обаче не може да получи испанско гражданство, тъй като нито една от жените не е испанка. То не може да получи и британско гражданство заради майката от Гибралтар, тъй като не е родено във Великобритания или Гибралтар.Българското гражданство остава единствената опция, която позволява на бебето да пътува. Но тъй като България не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина, властите отказваха да издадат акт за раждане с българско гражданство. Мотивът на столичната администрация е, че за българска лична карта или паспорт бебето се нуждае от български акт за раждане, в който не може да има двама души от един и същи пол и трябва да е посочена само биологичната ѝ майка.

Двете жени обаче не разкриват коя от тях е родила момиченцето, което не може да напусне Испания без паспорт. В резултат Столична община отказва издаване на български акт за раждане.

Отказът е обжалван пред Административен съд София – град, който от своя страна, изпраща запитване до Съда на Европейския съюз относно тълкуване на европейското законодателство във връзка с правото на свободно движение и с правото на личен и семеен живот на момиченцето и нейните майки. На 14 декември 2021 г. Европейският съд констатира, че българските власти са задължени да издадат лична карта за самоличност или паспорт на Сара, удостоверяващ нейното гражданство и посочващ нейното фамилно име съгласно акта за раждане, съставен от испанските власти.

На 16 май Административен съд София – град излезе с решение, с което потвърждава българското гражданство на Сара и задължава администрацията да издаде акт за раждане, в които да бъдат вписани и двете майки като родители.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles