14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Страстни огнени танго ритми в четвъртък в Операта

Концертът на бургаска сцена повтаря  програмата от последната вечер, в която маестро Астор Пиацола концертира в Атина

От: Теменуга Захариева, Бургас

За любителите на силните страсти, шеметните музикални мотиви, подвластни на южноамериканския темперамент, и характерната емоционалност на тангото е  „Пиацола – последният концерт!…“ – на 24 ноември, четвъртък, от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас.

Атрактивният музикално-сценичен проект е поредното естетично предизвикателство в програмата на Сезон 2022/ 2023 на бургаския културен институт, в която се съчетават различни музикални жанрове, представени чрез разнообразни изразни средства. Музикалните мотиви, които ще прозвучат на концерта в четвъртък, са вплели в себе си заряда на самобитния вкус към живота, характерен за Южна Америка, както и отношението към емоционалното взаимодействие в танца на един мъж и една жена, в който се отразява вселена от чувства, красота на движения, ритми в обертоновете на страстта… Тангото е популярен жанр в изкуството – има различни направления – танго музика, танго поезия и танго танц. Възниква през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай. С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента. Тангото е философия, специфично светоусещане, изразено чрез тоналността на чувствеността и водовъртежа от емоции.

Маестро Астор Пиацола е признат в историята на музиката като обновител на аржентинското танго, като по неповторим начин го издига от „музика на улицата“ до музика, изпълнявана в концертните зали. Според специалистите, неговото творчество е достъпно както за ценителите на класиката, които се отличават с изискан вкус, така и за почитателите на други музикални жанрове.

Зад диригентския пулт на 24-ти ноември застава маестро Деян Павлов, който през летния сезон дирижира с голям успех музикално-сценичния проект „Приказка за двама“, със солисти Еделина Кънева и Орлин Горанов – в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2022 г., както и в турне в редица градове в България.

Бандонеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, който ще бъде солист на концерта в четвъртък. Той е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Младият музикант е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата, Той е първият музикант от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър, включително легендарната програма „Пиацола – последният концерт“,  която повтаря последния концерт на композитора в Атина – 3 юли 1990 г. в гр. Атина, Гърция. Именно тази програма ще прозвучи в залата на Операта в четвъртък. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас в четвъртък ще бъде Христо Белчев. В четвъртък в залата на Операта ще бъдат изпълнени: „Tres Tangos“ за бандонеон и оркестър, „Адиос Нонино“, „Аконкагуа“ – Концерт за бандонеон и оркестър.

За диригента Деян Павлов:

Деян Павлов завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“  в София. След това Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класовете на проф. Георги Робев (хорово дирижиране), проф. Васил Казанджиев (оркестрово дирижиране), проф. Борис Хинчев и проф. Иван Вульпе (оперно дирижиране).

Участва в майсторските курсове на проф. Карл Остерайхер (1986, 1988), проф. Хайнц Рьогнер (1989, 1990) и Иля Мусин (1991). Дирижира концерти и спектакли на Русенската филхармония и опера (1988-1991), ръководи Симфоничния оркестър в Пазарджик (1992-1998), диригент е в Пловдивската опера (1996-1998) и на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив (от 1998), музикален директор е на фестивала „Зимни музикални вечери“ в Пазарджик (1992-1999). От 2001 до 2012 е диригент на Младежката филхармония „София“ към НМУ „Любомир Пипков“. Между 2005 – 2009 води студентските оркестри на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а през 2013 започва да преподава  „Оперно пеене с диригент“ към Вокалния факултет на Музикалната академия, където понастоящем е доцент. Преподава и „Оперно – симфонично дирижиране“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. През 2014 г. защитава научната степен „доктор“. В паралел с преподавателската си дейност е Главен диригент на Плевенската филхармония (2014–2021). Гастролирал в Гърция, Германия, Великобритания, Испания, Швейцария, Турция, Чехия,Канада, Румъния, Бахрейн. Регистрира записи за радио и телевизионни канали в България, Испания и Румъния. От 1995 година до сега дирижира с Bulgarian Symphony Orchestra-SIF 309 филмова и съвременна музика за международни продуцентски компании.  Записал е музика за над 500 филма, някои от тях отличени с награди „Сезар“ (2001, 2004), „Оскар“ (2009) и „Златна палма“ (2007). Води ежегодно майсторски класове по дирижиране. В репертоара си има произведения от всички стилове и жанрове. Деян Павлов е удостоен с грамота за „Върхови постижения в музикалната педагогика и  изкуство”  от НМУ „Любомир Пипков“ (2004), със  „Златно петолиние“ от Съюза на българските композитори за високи постижения в интерпретацията на творби от  български композитори и е  лауреат на „Златно перо“ за принос към българската култура от Класик ФМ радио (2005).

За солиста Стоян Караиванов /бандонеон/:

Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата.

Стоян Караиванов е носител на престижната награда “Олга Камбурова” в рамките на церемонията “Музикант на годината – 2021”, организирана от предаването “Алегро виваче” и Българското национално радио. През 2021 г. Стоян завършва майсторския клас на световноизвестения бандонеонист Хуан Хосе Мосалини. Следващата година младият изпълнител работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез”, Париж.

През есента на 2021 г. Стоян Караиванов започва магистратурата си по

дирижиране при Найден Тодоров в Нов български университет. Посещава два майсторски класа по дирижиране при маестро Георги Димитров, в рамките на които дирижира Симфониета – София. През 2022 г. получава възможността да дирижира Симфониета – Видин в рамките на цикъла “Подиум на младия диригент”. Специализирал е бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията „Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ – Каляри, Италия, както и жанрова музика в Международен и национален център за акордеон и музика „Жак Морне“ при проф. Жак Морне във Франция. Стоян е участвал в майсторски класове при едни от найвидните и доказани преподаватели по баян и акордеон като проф. Фридрих Липс, проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич. Младият изпълнител е бил солист под палката на Константин Илиевски, Пламен Джуров, Григор Паликаров, Димитър Косев, Христо Павлов, Левон Манукян, Калина Василева, Цанислав Петков, Иван Стоянов, Рамиро Ариста.

Изнасял е концерти със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Плевенска Филхармония, Разградска филхармония, Симфониета – Враца, Симфониета – Шумен, Симфониета – Видин, Камерен ансамбъл „Дианополис“, Симфоничния оркестър – Сливен, AGBU Sofia Chamber Orchestra, Камерен оркестър „Синфониета дел Арте“, Австрия, Камерен оркестър – Хасково и др.

През юни 2021 г. с огромен успех прави дебюта си със Софийската филхармония в зала „България“ под диригентската палка на Константин Илиевски. Стоян концертира на една сцена заедно със световнопризнати музиканти като Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Маргарита Калчева, Йован Богославлевич и др.

Младият изпълнител е първият бандонеонист от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър,

включително е представил легендарната програма „Пиацола – Последният

концерт“, с която повтаря последния концерт на композитора в Атина.

През есента на 2022 г. основава първия български танго оркестър с участието на млади музикант и става негов артистичен директор.

Стоян Караиванов концертира и участва в престижните фестивали “Европейски музикален фестивал”, ”Софийски музикални седмици“, Празници на изкуствата „Аполония“, „Пиано Екстраваганца“, „Дни на музиката в Балабановата къща“, Музикални празници „Златната Диана“, „Дни на класическата музика – Балчик“, „Акордеомания“, както и в редица международни фестивали в Австрия, Словакия, Германия, Италия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Кипър. Стоян Караиванов свири на исторически бандонеон Alfred Arnold „semi nacarado“ от 1935 г., който е един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles