8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Суитшъртът на Зеленски продаден за 90 000 британски паунда

Това прави $ 110 000, за зеленото му спортно облекло, с което се появява на екрана от началото на войната наддаваха на търг в Лондон

Масленозелен суитшърт на украинския президент Володимир Зеленски, с който той се появява пред камерите от началото на войната, бе продаден на търг в Лондон снощи за впечатлаващата сума от 90 000 британски лири. Това прави $ 110 000 (щатски долара), съобщава „Дейли телеграф“.

Стартовата цена в наддаването е била 50 000 британски лири. Търгът, организиран от аукционната къща „Кристис“, се проведе в музея „Тейт модърн“. Средствата от него ще бъдат предназначени за оказване на хуманитарна помощ за Украйна. След откриването на търга Зеленски се е включил с видеоконферентна връзка и е похвалил Великобритания и „смелия Борис“  (Джонсън), който го е посетил в Киев. Самият Борис Джонсън също е направил обръщение към участниците в търга.

В началото на търга Зеленски се е обърнал с видеообръщение към частниците в наддаването на аукциона „Кристис“

Сред нещата, които са били предложени за наддаване е била и обиколка на Киев в компанията на кмета на града и бивш боксьор тежка категория Виталий Кличко. Не е ясно обаче за колко е изтъргувана тя. На търга е бил предложен и керамичен петел. Сувенирът е бил подарен на Джонсън по време на посещението му в Киев в  началото на април.

„Подкрепете Украйна тази вечер, приятели, така че великата стара европейска столица Киев никога да не бъде заплашвана отново и Украйна да бъде цяла и свободна отново“, заяви Джонсън към участниците в търга.

Премиерът, който беше първият чужд лидер, говорил пред украинския парламент след руската инвазия, добави, че Великобритания ще продължи да засилва усилията си за подпомагане на Украйна, колко дълго е необходимо. Той допълни, че за Путин е бедствие, че Зеленски е президент на Украйна, но за самата Украйна и за останалата част от света това е благословия и нарече украинския лидер един от най-невероятните лидери в съвременността.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles