10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Суровият спанак образува камъни в бъбреците

Суровият спанак, както напоследък мнозина го консумират под формата на салата, зарежда организма с полезни витамини и най-вече минерали. Той обаче може да се окаже опасен за бъбреците, тъй като съдейства за образуване на камъни в бъбреците. Виновник за това е съдържащата се в него оксалова киселина. Тя се среща и в други зелени зеленчуци, както и в бадемите, кашуто, елдата, чая, кафето и шоколада.

Оксаловата киселина се свързва с минерали в червата и да образува оксалати – неразтворими соли. Някои хора са генетично по-предразположени от други към образуване на камъни в бъбреците и трябва да подхождат внимателно към консумацията на продукти с високо съдържание на оксалова киселина.

Оксалатни камъни могат да се образуват както в единия, така и в двата бъбрека, като този проблем най-често имат хората между 40 и 60 години.

Добрата новина е, че оксаловата киселина се разрушава под въздействието на топлина, например при приготвянето на спанака на пара за около четири минути. Затова се препоръчва той да се консумира след термична обработка.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles