25.8 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Сусами и крофилчета (банатска кухня)

В кухнята на банатските българи има една рецепта, която е като „две в едно”, защото от тестото се приготвят и сусами и крофилчета едновременно. Правят се обикновено през зимата, когато има необходимата вътрешна свинска мас след коленето на прасетата. Тази вкусна закуска може да се приготви и с масло или маргарин. „Следвай ме” ви представя рецептите за тези вкусни закуски със съдействието на „Фалмис”.

В рецептата се ползват специфични мерки. За банатските българи мярката „шепа” означава количеството, загребано с двете длани, а „кривач” – побиращото се в едната длан.

Сусами и крофилчета

Продукти:

2 шепи брашно, 1 шепа вътрешна свинска мас, 2 яйца, 2 амонячни соди, 2 кривача захар, 2 щипки сол, хладко прясно мляко (колкото поеме).

Приготвяне: Претрива се брашното с вътрешната мас, докато може да се оформя на топка. Добавят се останалите продукти и се замесва средно меко тесто. Първо ще опишем приготвянето на сусамите. Оформят се две топчета, от които едното се разточва и се слага на дъното на предварително намазаната и поръсената с брашно тава. Намазва се с плънката (най-добре мармалад от сини сливи, но може и от друго, може и канела със захар, мак със захар).

Разточва се второто топче тесто и се слага отгоре. Притиска се леко, за да се запечатат краищата. Надупчва се с вилица. Намазва се с разбито яйце, смесено с кисело мляко. Поръсва се със захар и сусам. Пече се при 180 градуса. След изваждането от фурната се нарязва на ромбове.

Крофилчета

От същото разточено тесто се изрязват фигурки, нареждат се в тавата, намазват се с разбито яйце и кисело мляко, се пекат.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles