8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Суфганиот – неповторимите понички за Ханука

Суфганиот са традициони понички, поднасяни в дните на еврейския празник Ханука (виж ТУК). Другото традиционно блюдо в тези празнични дни е латкес (лактовки), чиято рецепта вече ви предоставихме (виж ТУК).

Продукти за 12-14 понички:2 ч.ч. бяло брашно, 1 пакетче 7 гр. суха мая или ¼ кубче жива, 1 яйце, на стайна температура, щипка сол, 1 с.л. кристална захар, 90-100 мл. прясно мляко, на стайна температура, олио за пърженето.

За плънката: 2-3 с.л. сладко

За поръсване:¼ ч.ч. пудра захар, 1 ч.л. канела.

Приготвяне: Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което се слага яйцето, маята, 1 с.л. захар и млякото. От продуктите се замесва тесто, като ако е необходимо се добавя още малко мляко, така че тестото да стане на пипане като „мекото на ухото”. Тестото се омесва, докато стане гладко, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Когато увеличи двойно обема си, от него се оформят топчета с диаметър около 3 сантиметра. Всяко топче се прави на диск с дебелина 4-5 мм, като се притиска с длани. В средата на всеки диск се слага по малко сладко и след това краищата се събират и притискат добре, така че сладкото да не изтече и се оформят топчета.

В дълбок съд се загрява олио, така че поничките при пърженето да са изцяло или почти изцяло покрити от него. Олиото се загрява до температура в която кубче за хляб със страна 2.5 см. да порозовее за около 60-70 секунди.

Поничките се пържат до златисто, след това се изваждат върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина

В найлонов плик се смесва пудрата захар и канелата. Поничките се слагат вътре, пликът се завързва добре и се разтръсква, така че пудрата захар да ги покрие от всякъде равномерно.

Сервират се топли

Рецептата е взаимствана от „Кухнята на моето семейство”

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles