10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Събор на свети архангел Гавриил

Смята се, че той е  избавител от внезапно зло и напаст

От: Наташа Войкина, Враца

Ден след Благовещението на Пресвета Богородица Църквата е установила тържество в чест на архангел Гавриил, наричано Събор, тоест събрание на вярващите в негова чест.

Така тя почита небесния пратеник, именно архангел Гавриил, който донесъл на земята радостната вест за въплътяването на Сина Божий.  Той е почитан от християните не само заради своите мисии на възвестител на Божията воля, но и като  избавител от внезапно зло и напаст.

Архангел Гавриил, благовестник на въплътяването на Сина Божий, е един от седемте велики Архангели, които предстоят до престола Божий. Той е открил на Захария за рождението на св. Йоан Кръстител и сам за себе си е казал: „Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога“. Неговото име – Гавриил значи „сила Божия“. Светите Отци, като говорят за Благовещение, обясняват, че е пратен ангел с такова име, за да означи кой е и какъв ще бъде Оня, Който ще се роди от Пресвета Дева, а именно – ще бъде Бог всемогъщ, крепък и силен. Светите отци мислят, че Гавриил принадлежи към първия и най-високия чин небесни сили – архангели. Имената на другите са: Михаил Архистратиг,  Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма, за да извести на св. пророк Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19). Светият архангел се явил в сън и на праведния Йосиф, който се готвел да изостави Мириам, която носела в в утробата си Младенеца. Той му вменил, че тя е “ непразна” от Дух Свети, а “не е бракоукрадена”, както се пее в акатика, който й е посветен. архангел Гавриил  е спасителят на Светото семейство, когато Ирод заповядва избиването на Витлеемските младенци, надявайки се новороденият Иисус да е сред жертвите на най-големия в човешката история геноцид над деца – 14 хиляди. Тогава Божият пратеник му зяповядал да избяга със семейството си в Египет  да стои там, докато отмине страшната опастност, а Витлеемската звезда  им сочела пътя.

архангел Гавраил се явил и на св. пророк Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21).

 В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Западноевропейският рицарски епос използва служението на архангел Гавраил като вестител в контекста на идеята за теократична държава. В „Песен за Роланд“ архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защитава християните в целия свят.

Честито на именниците!

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles