14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Създадоха Е-платформа за липсващи лекарства

Пациентите питат online защо ги няма

Отговарят им денонощно лично по телефона

Електронна платформа за липсващите лекарства създадоха износители на медикаменти и пациентска организация. На нея пациенти и техните близки ще могат да отправят запитвания за лекарствените препарати, които не са налични в аптечната мрежа. Гражданите ще получават информация лично по телефона от квалифицирано лице, което е проучило въпроса специално за всеки случаи.

Новата услуга е създадена от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и Конференцията на Федерация Български пациентски форум. Тя е първата по рода си в нашата страна, обясни изпълнителният директор на асоциацията Боряна Маринкова. За целта интересуващите се трябва да вписват в платформата имената си, населеното място, медикаментът и своя телефонен номер, за да могат дежурните от горещата телефонна линия, която ще работи денонощно, да им обяснат лично каква е причината за дефицита, поясни Маринкова и допълни, че те могат да направят това на www.parallel-trade-development.org.

Специалистите, които вече дават дежурства в платформата и на телефона ще проверяват всеки сигнал, като ще проучат причината за липсата както в Изпълнителната агенция по лекарствата, така и в складовете на дистрибуторите и при производителите.

Независимо, че новината за Е-платформата беше обявена днес, още миналата седмица граждани са питали защо не намират в аптеките популярен диуретик, българско производство. От горещата линия напарвили справка в Изпълнителната агенция по лекарствата и след броени минути отговорили на питащия, че той вече е спрян от производство и раздрешителното за него е заличено от 2 юни. На друг пациент с диабет, който ползвал специален спрей за хора с такова заболяване, те отговорили, че дефицитът се дължи на факта, че собственикът на фирмата производител е починал и никой не е поел бизнеса му. На трети от горещата линия отговорили, че изчезнала от аптеките локална упойка ще може да си купи след 90 дни. Оказало се, че производителят е продал фирмата, а новият собственик трябва да направи пререгистрация на препарата. Процедурата отнема около три месеца.

Единадесет обаждания за липсващи медикаменти постъпиха в Е-платформата днес от рано сутринта до следобедни часове. Сред лекарствата, за които питаха хората са за антиалергичен препарат и обезболяващо.

Основните цели на сътрудничеството с Конференцията на Федерация Български пациентски форум са постигане на трайно решение на обезпечеността с лекарствени продукти, разширяване на достъпа до лекарства на изгодни цени с гарантиран произход и качество от Европейския съюз, създаване на достъп на българските пациенти до лекарства, които са изтеглени от България поради липса на търговски интерес и широко използване на съвременните методи за ранно установяване на недостиг, обясниха от БАРПТЛ.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles