13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Съмнението за мистериозния хепатит не се потвърди

 4-годишното момченце е изписано от болницата оздравяло и си е у дома

Не е открит хепатит с неизяснена етиология в пробата от детето от Бургас. Това съобщи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести относно резултатите от изследваната проба на дете от Бургас със съмнение за остър хепатит с неизвестна етиология.

Момченцето е било прието н Многопрофилната болница там на 29 април. За случая случая съобщи преди дни здравният министър проф. Асена Сербезова (виж ТУК).

„Докладваният случай действително е бил съмнителен. Няма обаче сериозно засягане на черния дроб, смятаме, че не се касае за остър хепатит, за който има повишено внимание”, увери проф. Христова.

4-годишното дете е било с болки в корема от десетина дни. Изследванията на трансаминазите, чиито нива са важни за поставяне на диагноза остър хепатит са били повишени единствено на 29 април – между 510-520, а пет дни по-късно са били в норма – около 100. Това е и една от причините специалистите да не смятат, че се касае за остър хепатит, защото при него тези показатели са повишени по-продължително. В НЦЗПБ е направено изследване с PCR, с което са търсени над 20 вида вируса, но такъв не е доказан. От серологичните изследвания, които целят да докажат антитела от предишна инфекция се откриват единствено слабо повишени титри на антитела срещу аденовирус и срещу т.н. „цитомегалавирус“. „Това означава прекарана преди около месец лека инфекция, вероятно респираторна, което е нормално за деца на тази възраст“, каза проф. Христова. По думите й цитомегалавируса, който е респираторна инфекция би могъл леко да засегне и черния дроб, което обяснява лекото повишението на трансаминазите. Отделно детето е лекувано с антипиретици, което прави възможно и лекостепенно токсично увреждане. То е изписано от болницата преди дни.

Причината на тревогата на специалистите да изследват подобни случаи са съобщенията за  ръст на остри случаи на хепатит сред деца, които не са провокирани от обичайните вируси, се наблюдава във Великобритания в средата на месец април. Причинителят на проблема засега е неясен и се разследва, съобщиха тогава от Европейския център за контрол на заразните заболявания (ECDC). Оттам призовават медиците да обърнат внимание дали има подобно явление и в техните държави.

За увеличението на случаите са докладвали здравните органи в Обединеното кралство. Към момента в Англия се разследват 60 случая, които не са причинени от познатите хепатитни вируси от А д Е, като повечето са сред деца между 2 и 5 години. Някои от тези случаи са прогресирали до чернодробна недостатъчност и при малла част дори се налага трансплантация.  В Шотландия има 10 случая, които са наложили хоспитализация на деца между 1 и 5 години и се разследват. Повечето от тях са възникнали през март тази година. В Уелс засега няма случаи, които се разследват, но макар и малко и там е имало подобни инциденти. Засега причинителят на заразата е неясен. Хепатитните вируси – А, Б, С, Д и Е, които причиняват заболяването, не са идентифицирани при нито едно от децата. Някои от малчуганите в Англия, които са постъпили в болница, са били позотивни за SARS-CoV-2, а други за аденовирус. Няма открита връзка между случаите, добавят от ECDC.

Оттам призовават и всички медици в другите държави да следят за случаи при деца до 16 години за наличието на серумна трансаминаза над 500 IU/L, при които няма открити хепатитни вируси от A до E и да докладват данните в националните центрове по заразни заболявания – у нас това е НЦЗПБ, и в платформата на ECDC – EpiPulse. След съобщението у нас започна наблюдение и изследване на всеки съмнителен случай.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles