14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Сьомга с ябълки – здравословното блюдо за всички възрасти

Сьомгата е особено важна част от правилното и балансирано хранене както на децата, така и на възрастните. В нея се съдържат така важните за правилната работа на оргатизма омега 3 мастните киселини.

Магазини АВАНТИ – богат избор на изгодни цени

Доказано е, че с тяхна помощ се избягва или забавя атеросклерозата, както и риска от инфаркт, тъй като понижават нивото на триглицеридите. Също така те притежават антитромботично действие. Благодарение на съдържанието на витамин А, сьомгата има силно положително действие върху имунната система, подпомага растежа на клетките, прави кожата и косата здрави и красиви. В нея се съдържа и витамин D, чиито дефицит води до рахит. Тази риба е източник на витамини от групата В, които регулират нивата на кръвната захар, подобряват работата на нервната системата и подпомагат храносмилането.

Наличието на витамин Е в нея предпазва от мускулни проблеми и подобрява работата на черния дроб. Приемът на витамин Е намалява риска от спонтанни аборти в началото на бременността и спомага лечението на безплодие както при мъжете, така и при жените. Минералите калий, магнезий и фосфор спомагат протичането на всички функции на организма. В допълнение правят костите здрави и кожата еластична, сияеща и красива. Високото съдържание на протеини дава енергия и възстановява мускулите.

„Следвай ме“ ви предлага една вкусна рецепта, която се изпълнява лесно и няма опасност да бъде провалена дори от начинаещата домакиня. С нея идеално подхожда бялото вино и бирата. Всичко за доброто настроение на вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК къде се намират.

Продукти: филе от сьомга – 4-5 парчета, кромид лук – 5-6- глави, ябълки – 4 броя средноголеми, стафиди – 1/1 кафена чаша, бадеми или други ядки по желание – ½ сафена чаша.

Приготвяне: Лукът се нарязва на полукръгчета, ябълките на осминки, филетата от сьомга се нарязват наполовина. Посолява се. Върху лука и ябълките се слага рибата, посипват се стафидите, които преди това може да ги накиснете за десетина минути в топла вода. Посипват се и ядките. Налива се вода – 1 – 1 ½ чаша, по преценка на домакинята. Олио не се добавя, тъй като сьомгата е мазна риба. Пече се половин час на 180 градуса. За предпочитане е да остане от соса.

Следвай ме – Гурме/Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles