8.3 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

С репей и липов цвят срещу косопада през зимата

 

За косопада сезони няма. Медицинскта наука все още не е може да даде отговор на въпроса, защо косата пада през зимата.  Народната медицина обаче, независимо, че също не може да даде отговор на този въпрос, предлага простички средства за справяне с проблема.

6 супени лъжици смес от репей и корени на блатен аир (Acorus, наричат го още акорус и ароматна тръстика) се заливат с 1 литър вода. След като кипне се оставя да ври 15 – 20 минути. Изстива. От отварата се втрива в косата и скалпа два-три пъти в седмицата.

Липовият цвят може да осуети падането на косата. Залейте 8 супени лъжици липов цвят с половин литър вода и оставете да ври 20 минути. С такава отвара мийте косата в продължение на един месец. Ако не настъпи подобрение, продължете процедурата още един месец. За да имате здрава коса, е много полезно в кожата на главата да се втрива сок от бреза и алое, чесън, мед и жълтък от яйце. От всички тези съставки вземете по 1 чаена лъжичка, разбъркайте прецизно и втрийте в скалпа. Стойте с тази маска за коса един – два час. След като измиете косата, разтрийте в нея листа от бреза.

При падане на косата и болести по кожата на главата е полезно два пъти седмично да миете главата си с отвара от корени на репей и цветове от невен (20 г репей и 10 г невен на 1 литър вода). Можете да включите и отвара от 15 г шишарки хмел.

 

Следвай ме – Стил

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles