8.3 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

С 5-7°С по-топло до края на века

“Очаква се до 2100 г. страната ни да се движи към засушаване, което ще бъде придружавано от екстремни наводнения и валежи и ще има и повишаване на температурите”, Това заяви д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той представи изследване за влиянието на сивата икономика у нас върху климата.

Той добави, че ако България не предприеме мерки, до 2100 г. температурите могат да се повишат с между 5 и 7 градуса. “Резките климатични явления, които са силни валежи и наводнения, могат да се увеличат с 30%, а средногодишното количество валежи може да намалее до 2035 г. с 10%, а до 2100 г. – с 20%”, коментира експертът.

“Цялата политика на България в селското стопанство ще се промени, а зимният туризъм – изцяло. Ако България вземе мерки, повишаването на температурите до 2100 г. ще е с 2 градуса, което означава, че туризмът ще има бъдеще”, добави още Ножаров.

Той посочи, че изследването е фокусирано и върху т.нар. климатичен популизъм, като за целите му са разгледани 500 публикации от 2012 г. до 2017 г. на шест от най-авторитетните икономически издания у нас, свързани с изменението на климата.

Намаляването с всеки един процент на сивата икономика води до намаляване на въглеродния интензитет на енергийното потребление с около 9%. Това означава, че ако България се постарае да намали сивата икономика, може без големи усилия да изпълни европейските изисквания в областта на климата.

По думите на Ножаров някои сектори у нас – енергетиката, туризмът, селското стопанство, химическата и металургична индустрия, както и транспортът ще трябва да взимат тежки решения в идните години.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles