11.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Табиетлийски питки за Нова година и Васильовден

Приготвянето на домашен хляб е традиция за всяка празнична българска трапеза. Тя се свързва с наричането за берекет на нивата и всякога изобилие на храна в дома. Какво е празничната трапеза без чаша хубаво вино?! Всичко необходимо за доброто ви настроение по празниците можете да намерите в магазини АВАНТИ, виж ТУК.

Преди човекът да открие мелничния камък, с който да стрива зърната от културите се е хранел с каши, приготвени от тях. Най-старите ръчни мелници – хромели се датират от 6000 г. пр. Христа. Около 5000 години пр.н.е. в Египет и Вавилон започва приготвянето на изпечен бухнал хляб от „узряло” тесто. Този ефект е постигнат първоначално със случайна ферментация. Сетне хораТУКта започнали да използват за нея ферментирал сок от грозде или воден извлек от диворастящ хмел, с който набухвали тестото.

С хляба са свързани обредите на всички народи. Под формата на просвофа при православните или хостия при католиците, той присъства и в отслужването на Светата Литургия и Причастието.

За Нова година и Васильовден в цяла България се месят погачи, като в някои региони в тях слагат паричка.

„Следвай ме“ ви предлага две изпитани рецепти.

Питка с три втасвания

Продукти: жива мая – ½ кубче, яйца – 2 броя, брашно – ½ кг, прясно мляко – 250 мл, сол – 1 чаена лъжичка, захар – ½ чаена лъжичка.

Приготвяне: Маята се разтваря в затопленото мляко със захарта. Поръсва се с малко брашно. Оставя се на топло, за да бухне. Брашното се пресява. В него се оформя кладенче, в което се слага едно яйце и белтъка от второто, и втасалата мая. Замесва се меко тесто. Престоява един час на топло. Намесва се и отново се оставя да втаса.

След още един час се слага в тавата за печене, която е намазнена. Отново се оставя да втаса. Намазва се с жълтъка, като преди това може да се оформи украса по избор на домакинята. Пече се на 180 градуса в продължение на 45 минути.

След като се извади, се поръсва с вода и се покрива с кърпа за около 10 минути.

Къпана питка

Продукти: яйца – 3 броя, сол – 1 чаена лъжичка, захар – 1 супена лъжица, олио или разтопено краве масло – 3 супени лъжици, брашно – 1 кг, прясна мая – 1 пакетче, прясно мляко – ½ литър.

Приготвяне: Маята се натрошава, прибавя се млякото и захарта, бърка се докато се разтвори. Прибавя се брашно, за да се получи кашичка. Оставя се на топло, за да бухне. Брашното се пресява. В средата му се прави кладенче, в което се слага бухналата мая, разбитите яйца, солта и мазнината. Меси се, постепенно се добавя прясното мляко. Тестото трябва да стане идеално гладко. Увива се в марля или тензух. Връзва се и се потапя в съд с хладка вода. След няколко минути то трябва да изплува, т.е. да се отлепи от дъното на съда. Изважда се, меси се отново до степен да не лепне по ръцете. Оформя се питка, налага се в намазнена тава, намазва се с жълтък, разбир в малко вода. Надупчва се с вилица. Пече се, като фурната не бива да е загрята предварително, а да се включи, когато питката е поставена в нея. Печенето е при 150 градуса около 30 – 40 минути. След изпичане се покрива с кърпа за около четвърт час.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles