11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Таблетите разклащат психическата устойчивост на децата

Деца в училищна възраст престояват средно по 6-5 часа пред компютъра, телевизора, таблета и мобилния телефон. Малчуганите в доучилищна възраст са пред екраните средно по 4,5 часа, показва международно проучване. Оказва се облаче, че електронните устройства удрят не само физическото им здраве, като например увреждане на зрението, но разклащатн и психическата им устойчивост и гъвкавост. Тези два компонента са от изключително значение за формирането и развитието на личността.

Всяко дете в живота си се сблъсква с по-големи и по-малки неприятности, стрес и емоционална болка. Разумните родители търсят подходи и ограждайки го с разбиране, любов и сигурност, му създават навика да споделя проблема с тях, за да потърсят заедно решение. По този начин те му създават здрава психологична основа, върху която то да стъпи в бъдеще, когато вече е зрял човек. За нея от особена важност е възпитаването на способността всеки проблем да бъде възприеман спокойно, без излишна емоционалност.

Оказва се обаче, че децата, които от малки са оставени да се забавляват с електронни игри независимо дали на таблета, телефона или компютъра задълго остават психологически нездрави, емоционалната им устойчивост е лабилна и са склонни към нерационални и импулсивни, в повечето случаи пагубни решения.

Те отрано се отчуждават от семейството, защото от малки, погълнати от таблета, например, са лишени от живото общуване и споделяне с родителите си, със своите братя и сестри. Нещо повече, електронните устройства ги правят саможиви.

Освен това, смартфоните ги правят и несамостоятелни. На пръв поглед, децата с телефон са по-свободни, защото могат да позвънят на родителите си във всеки момент, ако се появи проблем. На практика обаче той се явява нещо като луксозни окови, защото те всякога са във връзка с близките си, което ги лишава от възможността да търсят самостоятелно решение на проблема.

Пределно ясно е, че съвременният човек не може да не се ползва от достиженията на цифровите технологии, но това не означава, че не може да култивира в себе си и в своите деца психологическа устойчивост. Просто, трябва да сме по-внимателни – да следим как смартфоните и таблетите влияят на поведението на малчуганите и подрастващите. Уикендите са идеалната възможност за общуване с тях – в парка, извън града или на футболното игрище. Обсъждането на филма или половин час игра на домино или „Не се сърди човече“, например ще ви създаде емоция, която ще си спомняте дори след няколко дни с приятно чувство. Това са само малка част от триковете, с които можете да създадете емоционално здрава и психически устиойчива личност от своето дете. Уикендът е пред вас, възползвайте се!

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles