9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Тайните на сочната кайма

Кайма може да се купи о всеки супермаркет, но най-вкусна е тази, която се направи у дома. Факт е, че от начина й на приготвяне, от смилането до подправките, зависи нейната сочност, аромат и вкус.

Основно правило е тя да не се смила и смесва ден предварително, а в деня, когато ще бъде готвена. Месото трябва да е прясно, не се стеснявайте да се откажете от него и да не го платите, ако забележите, че месарят се опитва да прикрие нещо с бързо обръщане на парчето, например. То не бива да има нито сиви, нито сини отенъци, а да е розово или червено.

Много вкусна кайма се получава от смесването на няколко вида месо, например говеждо или телешко със свинско, но може а се прибави още пилешко, кокоше, пуешко или заешко месо.

Важен етап е смилането. Много домакини предпочитат това да свърши месарят в магазина.  Ако имате месомелачка вкъщи, най-добре го направете сами. За целта минете два пъти месото през месомелачката. Каймата става направо въздушна.  Ако готвите за малко дете, смилането трябва да е на ниво пастет. Затова, след като го смелите много добре, можете да го минете и с блендера.

Не сипвайте подправките на куп, прибавяйте ги постепенно, като след всяка от тях омесвате месото. След като вече сте ги сложили, дайте време на каймата „да си почине” за около 20 минути, но в хладилника. Преди самото приготвяне е достатъчно тя да постои максимум 5 минути на стайна температура, а в горещите дни не й давайте и толкова време.

При замесването на кюфтета за пържене или печене на фурна, както и за руло Стефани, можете да прибавите в нея 1 суп. лъжица сметана за сочност.

 

 

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles