7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Татянинден – честитка от нас!

От: Наташа Войкина, Враца

Днес, 12 януари, християнският свят чества св. мъченица Татяна Римска- млада жена, удостоила се с мъченичество за вярата си през трети век. В Русия се празнува като студентски празник по стар стил на 25 януари (т.н.Татянинден).

Татяна  принадлежала към  знатно и богато  семейство на  трикратен  римски  префект, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра.  Изцяло проникната от тази вяра, тя била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие, целомъдрие и непрестанна молитва.

Г-жа Татяна Попова със сина си д-р Мартин Попов

През 212 г. император станал 16-годишният  Александър Север – роднина  на починалия гонител на християните Хелиогабал. Майката на новия владетел на света, Юлия Мамея, решително покровителствала християните и била почитателка на знаменития християнски учител Ориген. Самият Александър имал еклектически убеждения – равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображение и на Иисус Христос. Но поради малолетство на императора държавните работи били ръководени от административни сановници и пълномощници на сената, които по своя преценка прилагали неотменените закони за сигурността на държавата. Още били валидни противохристиянските разпореждания на императорите Траян, Марк Аврелий и Септимий Север. Анонимният житиеписец на св. Татяна съобщава за жестоките разпоредби и преследвания на християнтие от управители и сановници като Улпиан, Виталий и Кай, които „проливали християнската кръв като вода“.

Без да гледат на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, на които устояла,а и вдъхновила много хора да повярват в Месията, защото след всяко мъчение Бог я изцерявял. А молитвата на неустрашимата девойка била само една – Бог да докосне сърцата на мъчителите й  и да ги обърне към Себе Си.

И молитвата на светата мъченица била чута – те започнали да молят  господаря си да спре изтезанията над невинната римлянка, за което също били предадени на смърт. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на „галилеяните“, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна.

Своя имен ден днес празнува и собственичката на веригата магазини и складове “АВАНТИ” Татяна Попова- един от изключително коректните  български работодатели, щедър дарител на храмове, манастири, хора в неравностойно и затруднено положение  и участник  в  благотворителни каузи. Като вдовица на лекар – коремен хирург и майка на лекар, който я дари наскоро с внуче, Татяна Попова подкрепя безрезевно лекарската саможертвеност.

Последният магазин на “ АВАНТИ”, който отвори врати преди по-малко от 10 дни, се намира на  метростанция “ Фредерик Жолио Кюри” в столицата.

Новият магазин на метростанция „Фредерик Жолио Кюри“ в столицата

Попова е сред 16 624 – те хиляди българи, които получават заплата над 9 хиляди месечно според данни на финансовото министерство от месец юли 2020 година и съвестно се осигуряват на реалния си доход. Като коректен към хазната гражданин  и ревностна християнка, Татяна Попова не се е възползвала от законното си право на болничен лист след претърпяна хирургическа интервенция в Александровска болница през пролетта на миналата година.

”Съвестта не ми позволява да допусна да ми  бъде  изплатена голямата сума, каквато ми се олага според внасяните осигуровки, като знам колко нуждаещи се има – болни, инвалиди, пенсионери ”, заяви тя. 

“СЛЕДВАЙ МЕ“ честити именния ден на г-жа Татяна Попова с пожелание за крепко здраве, молитвена закрила на именната  светица Татяна Римска  във всичките й дела и най-вече, като нея, да превръща пречките по пътя  си в трамплин, недоброжелателите си в почитатели, а лъвовете на конкуренцията в лоялни партньори!

Фото: Личен архив

Следвай ме Вяра / Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles