10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Тачки – вкусна закуска от банатската кухня

Тачки – това е вкусна тестена закуска от кухнята на банатските българи, която сръчната домакиня може да приготви за по-малко от половин час. Те наподобяват пелмените и равиолите, точно като тях се варят във вода.

„Родството” на тези  тестени изделия идва от Далечния Изток, навлязли са в Европа по пътя на коприната. В различните страни ястията с варено тесто са придобиви различни наименования. Въпросните тачки на банатските българи съчетават чуждоземния начин на приготвяне, но с типично нашенския вкус на бялото сирене. Те са подходящи за закуска, но и за вечеря. Идеално съчетание с чаша бяло или червено вино. Всичко необходимо за добрата трапеза в АВАНТИ (Виж ТУК).

„Следвай ме” ви предлага една от рецептите за тачки, предоставена ни от сайтът „Фалмис”.

Продукти: 2 шепи брашно, 1 щипка сол, хладка вода, 2 яйца

200-250  г. сирене.

За банатските българи мярката „шепа” означава количеството, загребано с двете длани, а „кривач” – побиращото се в едната длан.

Приготвяне:

Омесва се средно меко тесто от брашното, солта и водата. Разточва се и се оставя да се отпусне. Слага се на маса, покрита с покривка, и се разтяга с ръце, докато може. Изрязват се краищата, слага се плънката от яйцата и сиренето от двете страни и се навива. Нарязва се с ръка.

Тачките са варят в подсолена вода около 15 минути. Налива се чаша студена вода когато са готови, за да не се слепват, и се прецеждат. Сервират се гарнирани със запържено олио и червен пипер, и се наръсват обилно със запържени трохи.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles