10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Тачки по асеновски (ястие на банатските българи)

След завръщането си в родината в края на ХІХ век банатските българи донасят със себе си европейски дух и култура не само в песните и танците си, но и в своята кухня. Тачки – това тестено изделие е известно още като галушки и е широко застъпено в Унгария, Полша, Румъния, Украйна.

„Следвай ме“ вече ви представи една банатска рецепта. Предоставяме ви и тази за тачки по асеновски с любезното съдействие на сайта Фалмис – медия на Дружеството на банатските българи в България (виж ТУК).

Продукти: 200 г брашно, 1 яйце, вода колкото ½ черупка от яйце, 250 г сирене, 1 глава лук, 2 домата или 100 г доматено пюре, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 кафена чашка олио, 2 л вода, копър, сол.

Приготвяне: Замесва се тесто от 160 г брашно, яйцето и ½ черупка вода. Разточва се на тънка кора, като при всяко развиване от точилката, кората се ръси с малко брашно. Когато листото стане прозрачно (с диаметър около 45 см) се поръсва с натрошено сирене. Прави се запръжка от олиото, лука, брашното, червения пипер и доматите. Прибавя се водата и сол на вкус. Като заври чорбата, се пускат тачките да се сварят. Те са готови, когато увеличат обема си и изплуват на повърхността. Подправя се с копър.

 

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles