10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Тест с йод казва за проблеми с щитовидната жлеза

Той може да се направи в домашни условия от всеки

Йодът е важен елемент за цялото, той е от изключително значение за работата на щитовидната жлеза, която от своя страна управлява редица процеси и органи в нашето тяло. Ако той недостига, като цяло в организма и от него попадне дори минимално количество в тялото, той веднага ще бъде извлечен от жлезата. Когато той е дефицит, се получава увеличаване на жлезата – гуша. При дефект в нормалния й ход, следват и здравословни проблеми. Възможни са дори умствени увреждания и влошаване на психичното здраве. Дали всичко с щитовидната жлеза е в норма или не, се установява с изследване на определени хормони. Белези за нарушения са още косопад, промяна на теглото, изпотяване, безпричинна нервност.

Съществува един елементарен тест с йод, който може да се направи в домашни условия и да се установи дали щитовидната ни жлеза има проблеми или е здрава.

Преди лягане вечер нарисувайте с йод три черти върху вътрешната част на ръката си с тампон – те трябва да са тънка, средна и дебела. Ако на сутринта и трите са изчезнали, значи жлезата има недостиг на този елемент и тя го е извлякла напълно. В такъв случай потърсете ендокринолог.

Ако е останала само дебелата линия, преразгледайте диетата си. Дневната норма йод може да се набави с редовната консумация на риба треска, скариди, яйца, сушени кайсии и ананас.

Ако е изчезнала само тънката линия, няма страшно. Всичко е в норма.

Особено важн за здравето е да се използва само йодирана сол.

Йоден метод за добро кръвообращение

За да подобрите кръвообращението си, също можете да използвате йод. Това става с т. нар. „йодно око“.

С тампон, натопен в йод очертайте елипса, подобно на око на тялото, където няма много приток на кръв. Приложете за кратко, еднократно, не повтаряйте процедурата по-рано от два-три месеца.

Препоръчва се йодът да бъде 5-процентен и да бъде разреден с малко вода.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles