15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Тефтели (кюфтета) в яйчено-лимонов сос

Тефтели – това е турско ястие, което в буквален превод означава залято с мляко и яйца. Това блюдо не се приготвя сложно, вкусно е и леко. В някои райони на Турция го наричат кисели кюфтета.

Магазини АВАНТИ
Най-добрите стоки за вашата трапеза

Ако решите да го правите по класическата рецепта, в нея няма зеленчуци. Впоследстиве обаче вариантът с тях се е наложил. С това ястие червеното вино си подхожда идеално. Стоки с отлично качетво и на изгодни цени можете да намерите в магазини АВАНТИ (Вижте ТУК).

Продукти за кюфтетата: кайма овча или телешка – 0,5 кг, кромид лук – 1 глава, магданоз – 0,5 връзка, ориз – 0,5 чаена чаша, сол – на вкус, моркови – 1-2 средно големи, зелен лук – на вкус и по желание, целина корен (по желание) – 0,5, олио или зехтин, брашно – 1 супена лъжица, сол – на вкус, черен пипер смлян – на вкус, чубрица или друга суха подправка по избор и на вкус.

Продукти за соса: сок от1 лимон, 2 яйчени жълтъка. Някои домакини слагат в каймата ориз или булгур. Ако решите да слагате картофи в соса, изберете от сорт, който не се разварява. В противен случай сосът ще излезе картофен, а не и яйчено-лимонов. Част от магданоза може да се сложи в каймата, част да се остави за посипване на вече готовото блюдо.

Приготвяне на кюфтетата: В каймата се прибавя накълцаният на ситно или минат през блендера кромид лук, ситно нарязаният магданоз и добре измитият ориз. Посолява се. Ако каймата е осолена фабрично, не се соли. Оформят се тефтели (кюфтенца) с размера на орех. В тиган се нагрява олиото, кюфтетата се запържват до поруменяване от всички страни. Лукът, морковите, целината (или картофите) се изчистват и нарязват. Морковите и целината на големи парчета, а лукът на ситно. В тенджера се нагрява олио, лукът се запържва леко. След това се добавя брашното, разбърква се и след минута – две се прибавят морковите и целината. Всичко се забърква отново и се залива с кипяща вода 2-2,5 чаши, за да покрият напълно зеленчуците и тефтелите. В тенджерата със зеленчуците се слагат тефтелите. Посипват се подправки по желание, покриват се с капак и се задушават 20 минути.

Приготвяне на яйчено-лимоновия сос: В купа се изцежда лимонът, прибавят се жълтъците и всички се разбива добре с телена биячка или с миксер. След това се взима половин черпак от бульона, където са тефтелите и зеленчуците и се прибавя към горната смес, като се бърка енергично. Ако бульонът ви е малко, за соса можете да ползвате гореща вода. Не забравяйте да бъркате енергично соса, за да не се пресече от температурата. След това, на тънка струйка, започнете да го наливате в тенджерата при тефтелите и зеленчуците. Разбъркайте. Проверете дали не трябва да добавите сол. Оставете на огъня да ври още десетина минути. Готовото блюдо, по желание, може да бъде посипано със скълцани сухари.

Същото блюдо може да се приготви и без зеленчуци. Тогава редът на действие е такъв:

Оформените тефтели се овалват в брашно. Нагорещява се мазнината, кюфтенцата се запържват от всички страни. След това към тях се прибавя половин водна чаша вода. Соли се при нужда. Вари се под похлупак 20 минути. Накрая се налива яйцено-лимоновият сос, разбърква се, готви се още пет минути.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles