10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Тибетските тайни за отлично здраве

Тибетците са известни със своето дълголетие и здраве. При тях рядко се срещат заболявания на дихателната система, алергии, бъбечни и каменно-жлъчни заболявания, както и онкологични образувания. Изследователите смятат, че това се дължи не само на чистата природна среда, в която живеят и естествената и питателна храна, но и на няколко средства, запазени от техните монаси, които се пактикуват и до днес. Рецептите за тях са простични, с продутите разполага всяка домакиня.

Отвари за здраво сърце

Те поддържат сърдечния мускул в отлична форма, чистят плаките на кръвоносните съдове и държат организма в добра норма по отношение на лошия холестерол. Точно тези мастни натрупвания във вените и артериите са основният риск за инсулти и инфаркти. „Следвай ме” ви предлага две рецепти.

Продукти: лимони – ½ кг, чесън – 150 г,  гореща вода – 1 ½ л

Приготвяне: Лимоните се смилат заедно с корите. Прибавя се чесънът и оново се смила. Сместта се залива с горещата вода и се вари 15 минути. Когато тя изстине, се налива в шише. От цяра се пият по 100 млл. всеки ден.  След 25-я ден се прави почивка от 10 дни.

Тази профилактика се прави два пъти в годината. 

За втората рецепта са необходими следните

Продукти: лимони – 5 бр., чесън – 5 глави, мед – ½ кг.

Приготвяне: Изчистеният чесън се смила в блендер. Може да се настърже или счука в хаванче. Смесва се със сока от лимоните и меда. Сместа престоява в затворен буркан десет дни. От нея се приема по една супена лъжица преди хранене, три пъти в денонощието.

Цяр с джинджифил и лют пипер

Този чай не само подсилва имунната система, но и освобождава от стреса.

Продукти: джинджифил (корен) – 10 гр, мед – 4 супени лъжици, лют пипер – 2 щипки, лимонов сок – 2 супени лъжици, копър – 2 щипки, вода – 4 литра.

Приготвяне: Водата се кипва. В нея се сипват всички посочени съставки. Оставя се да изстине. От течността се приема по ½ до 1 кафена чашка всеки ден по два – три пъти. Препоръчва се да се пие преди хранене.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles