4.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Тиквеник с мед

Подходящ е както за диабетици, така и за тези, които не искат да трупат излишни килограми

Пенка Яноти, Итака – Гърция

В края на сезона на тиквите тиквениците остават актуални. За направата им има безброй рецепти.

Който разбира,
АВАНТИ избира

Това тестено печиво е характерно за Балканския полуостров. Някои хора обаче не могат да си го позволят, защото страдат от диабет или са на диета. За тях вместо захар, тиквеникът може да се приготви с мед. От това вкусът не губи нищо. Напротив, той става още по-вкусен и напомня с аромата си за отминалите коледно-новогодишни празници дори през месец март. Можете да го направите с домашно точени кори или с един пакет готови кори от магазина. Подходящ е за кафе, чай, а защо не и за чаша бяло вино или розе. Всичко за доброто ви настроение на трапезата можете да намерите в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти: Брашно в количество за замесване на тестото, от което се приготвят кори по обичайната рецепта.

Зехтин – 1 кафена чашка, настъргана сурова тиква в количество по желание на домакинята, накълцани или смлени на едро орехи, мед – на вкус, канела – на вкус, олио – 2-3 супени лъжици, оцет – 1 супена лъжица.

Приготвяне: В брашно с „кладенче” се сипва 1 супена лъжица оцет и 2-3 супени лъжици олио. Разбърква се, добавя се брашно и се меси до тесто, от което могат да се разточат тънки кори. Мая не е необходима. Настърганата на едро ренде тиква се запържва в зехтина. След като се махне от огъня се прибавят канелата, орехите и медът. Сместа се разбърква. След като изстине с нея се поръсва всяка една от корите и се навиват. Пече се на 180°С до желания цвят.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles