15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Тиквичките връщат половата мощ

Тиквичките – тази широко разпространена култура, освен приятния си и свеж вкус, притежава и редица лечебни свойства. Те се дължат на факта, че в тях се синтезират каротин, аскорбинова киселина, витамини от група В, въглеводороди и органични киселини. В зависимост от условията на отглеждане в тиквичките се натрупват различни макро- и микроелементи  желязо, калций, калий, магний.  Този зеленчук е с ниска калоричност – 20 – 25 ккл на 100 грама, което ги прави подходящи за диетично хранене.

Лечебните му свойства са в широк спектър – от проблеми с ерективната дисфукция и мъжко безплодие до хипертония.

При такива проблеми народните лечители препоръчват прорастнали семки от узрели тиквички. За целта те се изваждат от зеленчука, поставят се в чиния, навлажняват се периодично и се държат на топло място. След няколко денонощия те прорастват. От тях се приемат сутрин преди закуска по 50 – 100 гама.

При отоци в краката се заливат 100 гр кори от тиквички с 1 литър вода. Ако се използват сушени, са достатъчни 60-70 грама. Кипват се, наливат се в термос, престояват една нощ. Прецежда се. От отварата се пие до пет пъти в денонощие по 200 -250 млл. Тя помага и за лечението на хипертония в ранен стадий, воднянка със сърдечен или бъбречен проидход и възпаления на женската полова система.

 

Следвай ме – Здраве

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles