12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Тиквички в доматен сос

Така вкусните пържени тиквички ни липсват през зимата. В студените дни си спомняме и за аромата им, когато са печени на фурна. От този вкусен и изключително полезен за здравето зеленчук можем да си приготвим вкусна зимнина, като например, ако ги стерилизираме в доматен сос. Така направени, те са отлично ястие за зимата особено за вегани и хора, които спазват постите, но могат да се ползват и като допълнение към месни блюда.

„Следвай ме“ ви предлага две рецепти за тиквички в доматен сос.

Първа рецепта

Продукти: тиквички – 2 кг, домати – 1 кг, моркови – 3 броя (средна големина), кромид лук – 3 големи глави, чушки (месести) – 2 големи, олио или зехтин, сол – на вкус, захар – половин водна чаша.

Приготвяне: Нарязаните на кръгчета тиквички се запържват в мазнината. Чушките, нарязани на ивички, се запържват заедно с лука и настърганите моркови. В буркани се редят слой тиквички, слой останалите пържени зеленчуци. Доматите се обелват и нарязват на ситно и се кипват заедно със захарта и солта. Още докато са горещи, с тях се залива заготовката от другите зеленчуци. Бурканите се затварят и се стерилизират около 20-30 минути.

Втора рецепта

Продукти: тиквички – 1,5 кг, червени месести чушки – 2 броя, една голяма нагарчаща чушка, чесън – 4 скилидки, олио или зехтин – половин водна чаша, захар – половин водна чаша, сол – 1 супена лъжица, доматено пюре – 100 г., оцет – половин водна чаша.

Приготвяне: олиото (зехтина), оцетът и солта се разбъркват в тенджера. Чушките – и месестите, и нагарчащият, смиламе с месомелачка. Смиламе и чесъна. Добавя се в тенджерата и се изчаква за кипне. След кипването се прибавят нарязаните на кръгчета тиквички. Сипва се и доматеното пюре. Вари се още 10—ина минути. Сипва се в буркани и се стерилизира.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles