14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Титлата на Михаил „архистратиг” означава „Главнокомандващ”

Титлата на Михаил архистратиг, който православната църква отбелязва днес означава „главнокомандващ”. Накратко народът нарича празника Архангеловден или Архангел Михаил. Денят е всякога на 8 ноември, като по стария календар на същата дата се чества Димитровден.

Християните вярват, че освен физическия, съществува и духовен свят, населен с разумни добри същества, наричани ангели. В превод наименованието им озназава „вестители“. Именно те са вестителите на Божията воля. Те са описании в Светото Писание, както се споменават нееднократно и в Светото Предание. Над тях в йерархията са архангелите, какъвто е Михаил Архистратиг.

Той е смятан за защитник на войните от всякакво видимо и невидимо зло, както и от зли духове. В превод от еврейски името Михаил има значение  „който е като Бога“.

На иконите архангелът е представен във воински доспехи, с меч или копие в ръка. Често е изобразяван и тъпчещ дявола с крака – легендарна е победата му в битката с Луцифер и бесовете, както биват наричани падналите ангели. Архангел Михаил е почитан не само в християнството, но и в юдаизма, и в исляма.

В апокрифа „Ходене на Богородица по мъките”, който е бил много разпространен в България през 18 и 19 век се описва, как той съпровожда Дева Мария из ада, обяснявайки й причината за мъченията на грешниците.

Според църковните вярвания той присъства при смъртта на човека. Смята се още, че архангел Михаил  отсява  душите на грешниците от праведниците след смъртта и измолва от Бога тези от тях, които приживе не са извършили достатъчно добри дела.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles