10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Токсичен шеф: Как да се справим без да изгубим себе си?

Не се оставяйте на токсичните началници да Ви погубят. Помислете върху идеите, които Ви предлагаме, за да може да измъкнете неповредени от тежката ситуация, в която сте попаднали.

Следвайме.нет Ви предлага 7 + 1 прости решения за оцеляване при токсични ръководители.

1. Вземете решение – да останете или да си тръгнете

Първото и най-важно решение е дали да останете на настоящата работа или да си тръгнете. За целта е необходимо да прецените реалистично нещата. Ако се чувствате в капан и мислите, че няма измъкване, опитайте се да определите, какво е ситуацията в момента. Каква е нетърпимостта и как това Ви влияе физически и на психиката. В случай, че решите да останете, важно е да разработите механизъм, който да намали ефекта от токсичността върху здравето Ви.

2. Свърши си работата си и не бъдете мишена

Ако сте решили да останете избягвайте да бъдете мишена или жертва. Ако си мислите, че за това е необходимо да навеждате главата си и да стоите извън полезрение на проблеми се лъжете. Най-доброто решение за това е да вършите работата си! Вършете я добре! Постарайте се да направите всичко възможно, за да помогнете на Вашия шеф с начинанието, с което се е захванал. (Това не означава, че трябва да бъдете унижаван или да се чувствате гадно, ако е така преосмислете първата опция). Когато помагате на вашия ръководител, тогава не сте вече мишена и вярвайте, че бъдете забелязани, въпреки слабите му качества на ръководител. Може да помогнете на Вашия ръководител да изглежда по-добре в очите на неговите ръководители и може би ще го повишат и то далече от Вас, което въобще не е лошо нещо.

3. Не потъвайте в блатото

Токсичните хора обичат да ви въвличат в тяхната драма, но вие не трябва да потъвате с тях. Опитайте се да се пазите и дръжте емоционална дистанция. Бъдете уважителни, честни и прями. Поддържайте строга емоционална дистанция от тяхното негативно и токсично влияние и действия докато продължавате да работите и да изпълнявате професионално задълженията си. Отначало може да се стори напрегнато и даже неприятно за вашия ръководител, но ако се стремите да спазвате професионално задълженията си, не им оставя много свободно място за маневриране и възможности да ви влезнат под кожата. Старайте се да третирате вашия ръководител както третирате машините в офиса – например принтера, който постоянно се задръдства или кафе машината, която е направила гадно кафе.

4. Не клюкарствайте и не разнасяйте слухове

За да си помогнете, повече от важно е да спазвате това правило. То е важно поради чисто психологически причини, защото отделяйки себе си от обекта на токсичност вие се виждате като нещо, което е съвсем отделно от цялата среда, в която се намирате.

Независимо, че не харесвате и не уважавате ръководителите си не бъдете пренебрежителни към тях. Говерете позитивно за тях или, ако не можете поне не говерете негативно. Опитвайте се да се въздържате от кавлификаии и обиди пред колегите. Това говори за висотата на вашата емоционална интелегиентност. Ако трябва да се освободите от напрежението, направете го извън вашето работно място. Ако вашите колеги са негативно настроени може да ги подкепите с чувствително ухо, но в никакъв случай не влизайте в тяхните дискусии или пък не позволявайте отправянето на персонални атаки. В случай, че има психичен, вербален или друг вид тормоз, не се притеснявайте да се обърнете към отдел човешки ресурси или по-висока институция.

5. Пазете детайлни досиета в случай, че се намирате под неправилно или насилствено държание

Ако сте под застрашаващо и неправилно влияние направете си записки с точни дати като описвате, точно какво се е случило без да преувеличавате. Това може да Ви помогне, ако нещата ескалират. Доказан модел на токсично поведение чрез проверима информация от документация и записки, ща подпомогне вашето становище, ако се наложи.

6. Не проваляай кариерата си

Това, което не искаш е да провалиш кариерата си. Това означава да вършиш работата си по най-професоналния начин, за да не ставаш мишена или причина на токсичния ръководител. Това е трудно в някой случи означава, че е необходио да премълчите, да свършите работат си или ако ви накарат да я потретите, потретете я! Тайната на успеха, в случай, че сте решили, че няма изход и трябва да работите на това място е да стоите далеч от проблеми и да изчакате ситуацията да се промени. Има случаи, в които би трябвало човек да се възпротиви на лошото държание на ръководителя си, но имайте предвид, че това нещо е трудно и то трябва да е добре обосновано с факти, за да има стойност. Много често при такива ситуаци служителя, който обвини ръководителя си в каквото и да е било, се превръща в „persona non grata“ като му се блокират всички правомощия и възможности като повишение, образование, бонуси, заплата и др.

7. Не забравяйте, НЕ Е ЗАВИНАГИ!

За много токсични ръководители болната страст за повече власт, престиж, пари и контрол ги кара да се издигат бързо в кариерата си, така че няма да има необходимост да сте под токсично влияние за дълъг период. Докато сте с тях, опитайте се да извлечете полезното – подобрете си уменията и мрежата от приятели и професионалисти, за да може да си осигурите по-добро работно място.

8. Не забравяйте, че не сте сами.

Ако се чудите защо вашата организация и месторабота поддържа токсични хора за ръководители, имайте предвид, че това са хора, които се представят и успяват да постигнат една позитивна и изпълнена с успешни действия представа. Много пъти токсичните лидери се домогват до ръководни позиции с цената на това: да са политически обвързани, да манипулират, да обвиняват всички други, че нещата не са както трябва, да обвиняват хора или институции за стари грешки без да знаят причината, както и да си играят свободно с емоциите на хората било то служители, подчинени или приятели.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles