14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Торта „Снежна елхичка”

Трапезата на Коледа и Нова година, по традиция, е не само изобилна, но и с характерни ястия и десерти, които носят духа на празника.

Това се отнася и за сладкишите. Освен традиционните пъстри коледни курабии, можете да изненадате своите гости и домашни с торта „Снежна елхичка”. Тя е подходяща за кафе и чай. Освен това, самият й вид е впечатляващ. Предлаганото количество продукти е за 6 порции. Ако очаквате  повече гости, удвоете го. Висококачествено кафе и чай, и всичко необходимо за вашата трапеза в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Продукти: Краве масло – 200 г, захар – 150 г, брашно – 380 г, бакпулвер – 3 г, бял шоколад – 100 г, кокосови стърготини – 180 г, нишесте (бяло, без ароматизатори)  5 г,  каймак (сметана) – 100 г, яйчени жълтъци – 2 бр., сметана – 100 г. Ако не намерите каймак, сметаната е общо 200 грама.

Приготвяне: Жълтъците се разбиват докато побелеят. В тях се изсипва половината количество захар и се бият още 3 минути. Изсипва се останалата захар и сметаната. Бие се. Прибавя се маслото, омекнало, но не разтопено. Бие се отново, докато се получи напълно еднородна смес. Брашното се смесва добре на сухо с бакпулвера, пресява се. Разбъркайте го добре, то трябва да е плътно и да не залепва по ръката. Сложете го в хладилника.

Изрежете голяма звезда от хартия. В нея нарисувайте още пет, всяка с размер по-малък от предходната.

Загрейте фурната до 200 градуса.

Разточете тестото на кора с дебелина 6-7 мм. Изрязвайте от него звезди по шаблоните до тогава, докато то не свърши. Печете корите – звезди не повече от 10 минути.

За крема: Разтопене белия шоколад на водна баня и сложете към него каймакът (гъстата сметана). Смелете кокосовите стърготини в кафемелачка, но дори да не го направите, не е беда. Елхичката ще бъде по-рошава. Към кокосовите стърготини смесете и захарта (може да е пудра) на вкус, прибавете нишестето и пак разбъркайте. Това е вашата суха смес. Изстудете течната смес и я прибавете към сухата. Разбъркайте добре. Кремът се нанася върху изпечените и изстинали кори. Най-отдолу сложете най-голямата, а нагоре по-малките. Лъчите на звездите поставете така, че да се разминават, за да се образува елха. Ако в крема се добавят смляни фам-фъстъци, тортата няма да бъде снежна, а ще е зелена елхичка.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles