13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Тосканска гъбена супа с боб

Тосканската кухня, макар и италианска, в доста отношения си прилича с българската – най-вече с широко застъпения в нея боб и чесън.

Ако ви е омръзнала традиционната фасулена чорба, можете да опитате вариант от Тоскана. Тази рецепта не само ще разнообрази вашата трапеза, но и ще достави истинско кулинарно удоволствие на тези, които обичат ястията с гъби.

Продукти: зехтин – 3 – 4 супени лъжици, дафинов лист – 1 брой, люта чушка – 1 брой или лют сос чили – 1 супена лъжица, чесън – 4 скилидки, гъби – пресни или ароматни сушени – 400 г, зрял фасул – 400 г, магданоз – на вкус, сол – на вкус, смлян черен пипер – на вкус, вода – около 2 литра.

Приготвяне: Зрелият фасул се накисва във вода (може цяла нощ). Сварява се във водата, в която е прибавен дафиновият лист. Когато е сварен, се посолява. Половината от боба се смила в блендера на пюре и се връща обратно в тенджерата със сварения зрял фасул. Зехтинът се затопля в тиган. Нарязаното и смачкано лютиво чушле се запържва с разбъркване, като се прибавя и черния пипер. След това чушлето се изважда от тигана, защото повече не е необходимо, тъй като е дало своя аромат и лютивина.

Изчистените, измити и нарязани гъби се пържат в захтинената мазнина до придобиване на кафеникав цвят. Посоляват се и се прибавят към бульона, в който има бобени зърна и бобено пюре. Ври около 10 минути. След това се прибавя нарязаният магданоз, нарязанитя ситно чесън и черен пипер на върха на ножа. Котлонът се изключва, тенджерата със супата се оставя още десетина минути.

Ястието може да се приготви както от бял, така и от шарен и кафяв боб.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles