8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Тосканска супа «Риболита»

От: Наташа Илиева, Благоевград

Летните горещини убиват апетита за месо. От високите температури и прегряването на човек му се хапват повече студени или хладки супи и ястия от зеленчуци. Това съвсем не означава, че храната е безвкусна. Световната кухня познава безброй рецепти, които засищат и доставят всички необходими витамини и минерали на организма, като същевременно го хидратират добре.

„Следвай ме“ ви предлага една от многобройните тоскански супи, наречена „Риболита“.

Продукти: бял фасул –150 г, пекинско зеле – 250 г, целина – 4 стръка, морков – 1 брой, кромид лук – 1 глава, чесън – 3 скилидки, сушен розмарин – 1 стръкче, месен бульон – 2 л, твърдо сирене от типа на кашкавалите – 100 г, зехтин – 50 г, бял хляб – 8 филийки, зелен лук – ½ връзка, сол – на вкус.

Приготвяне: Фасулът се измива предварително и престоява във вода една нощ.Промива се, отцежда се и се вари до готовност. Лукът, морковите, зелето и целината се нарязват на ситни кубчета, чесънът се смила или накълцва. В голям и дълбок тиган се загрява зехтинът, слагат се лукът, морковите, целината, чесънът и розмаринът. Запържва се около 5 минути, като се разбърква. Към сместа се прибавя фасулът, налива се бульонът и се изчаква да кипне 2-3 минути. След това съдът се слага във фурната, където се вари при 200°C на 15 минути.

Хлябът се намазва със зехтин, изсушава се за кратко във фурната, посипва се с твърдото сирене от типа на кашкавалите и се запича за една – две минути.

Супата се сервира с филийка от така приготвения хляб, като преди поднасянето в нея се нарязва на ситно зеленият лук. Индивидуално тя може да се овкуси със сок от лимон, кисело мляко или сметана.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles