14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Традицията на Рождественската пещера e положена в ХIII век (ВИДЕО)

Полага я св. Франциск от Азиси с живи картини, за да онагледи Евангелието за неграмотните. Парче от яслата Иисусова е върната във Витлеем, където е станало Рождеството Христово

Витлеем. Мястото, където се е родил Спасителят

Традицията на Рождественската пещера, която навлезе и на Изток, като празничен атрибут до елхата, е положена през XIII век. Фирурките в нея озобразяват, освен бебето Иисус, Пресвета Богородица, св. Йосиф, овчарите, влъхвите, овце, крави и често пъти всякакви други фигури, които първоначално изглеждат не на място, например мелничари, жена с ведро, деца. Те са намерили мястото си впоследствие, тъй като празничната композиция се развива и до днес с нови елементи. Накратко, те символизират универсалността на Хистовото учение – то е за всички без разлика според произхода, занаята и образованието.

Пещерата в Гречо, където св. Франциск поставя живата картина на Рождеството Христово

Първата пещера (ясли) подрежда свети Франциск от Асизи през 1223 г. в градчето Гречо. Той  представя Рождество Христово с живи хора по подобие на действителността от Витлеем. По този начин бе създадена първата Рождественска ясла. Целта на светеца е била да пресъздаде на живо събитието за неграмотните.

Преди месец папа Франциск върна вав Витлеем парче от дървена конструкция, за която се смята, че е от яслата, където е поставен новороденият Иисус. Сега тя се съхранява там във францисканската църква „Света Катерина“ близо до църквата „Рождество Христово“, където се смята, че се е родил Иисус.

Парчето от реликвата, което беше върнато във Витлеем

Реликвата (яслата) е била изпратена от свети Софроний, патриарх на Ерусалим, на папа Теодор Първи през 640 г., около времето, когато мюсюлманите покоряват Светите земи.

Евангелието свидетелства, че Йосиф и Мария са отишли във Витлеем, за да се регистрират за преброяване. Те не намерили стая в страноприемница и се подслонили в пещера край града, в която овчари прибирали стадата си за нощуване. Мария родила в нея и сложили бебето в ясла.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles