10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Стрептококи докарват вулвити и вулвовагинити на момиченцата

= Срастване на срамните устни се отстранява оперативно

= Млечницата е в резултат на зараза от майката

Вулвитите и вулвовагинитите са едни от най-често срещаните заболявания на половите органи на момиченцата. Особеното при тях е, че те могат да засегнат и съвсем малки деца. Причинителите са различни микроорганизми като стрептококи, стафилококи, ентерококи, Е. коли. Предразполагащите фактори са нарушения в обмяната на веществата, чести заболявания на устната кухина и носоглътката, бронхити и други заболявания, които отслабват имунитета.

Бели влагалищни течения и раздразнена кожа по външните полови органи са най-честите симптоми.

Вулвовагинит с обилни и зловонни течения възниква и при попадането на чуждо тяло във влагалището. Това се случва обикновено във възрастта между 4 и 5 години, когато децата с интерес изследват тялото си, попадат случайно на „дупчицата” и започват да пъхат в нея разни предмети – дребни играчки, копчета, кламери и какво ли още не.

Будещо тревога заболяване при новородените момиченца е колпитът, популярен като млечница. Той се дължи на различни вредните микроорганизми, които са проникнали у детето от майката по време на раждането. Така се получава заразяването с дрождеподобни гъбички (млечница), прости едноклетъчни паразити (трихомони, хламидии), гонорея, вирус на гениталния херпес. За млечницата са характерни сърбеж в областта на половите органи и оскъдни течения с бял цвят. При трихомониазата сърбежът е придружен от пенливо течение. В повечето случаи на инфектиране по време на раждане, признаците се проявяват не веднага, а чак на 4-6-годишна възраст. И на по-голяма възраст момичетата могат да страдат от тези заболявания. Млечница обикновено възниква преди или веднага след първата менструация.

Вулвитите, вулвовагинитите и колпитът (млечница) се лекуват успешно с лекарства.

Синехии е състояние, което също се проявява най-често при малките момиченца. То се изразява в срастването на малките срамни устни. Проявява се предимно до 2-годишна възраст. Състоянието води до затруднения при отделянето на урината и предизвиква вторичен вулвовагинит. Най-често се причинява от някакво възпаление, което не е лекувано навреме. То води до постепенно слепване на малките срамни устни отдолу нагоре, а понякога и до пълно затваряне на влагалището. Детският гинеколог назначава медикаментозна терапия, която води до постепенното изчезване на синехията.

Хирургична интервенция се налага само при срастване на половите органи и при невъзможност за отделяне на урина се налага и хирургично лечение.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles