9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Трески от село Асеново на банатските българи

Ако домашните ви не са на диета, обичате да започвате деня с вкусна и питателна тестена закуска, и разполагате с около половин час, за да я приготвите, можете да направите трески по рецепта от село Асеново.

Това е следващата рецепта, с която „Следвай ме” ви представя характерни ястия от кухнята на банатските българи. Впрочем, на техен диалект всички тестени изделия, направени вкъщи се наричат обобщително „питчета”. И тази рецепта, както и всички преходни от поредицата е предоставена от „Фалмис” – Дружество на банатските българи в България.

Продукти и приготвяне:

1 кг брашно се претрива с 2 супени лъжици студена свинска мас (може да се замени с масло или маргарин). Разбиват се 4 яйца, добавя се 1 чаена лъжичка сол, супена лъжица ракия (алкохолът рави тестото еластично), 200 мл. вода и брашното, претрито с маста (маслото, маргарина). Омесва се не твърдо тесто. Разделя се на 6 части.

Омесват се топките, разточват се на големина колкото голяма чиния. Намазват се петте с олио, слагат  се една върху друга питките и отгоре ненамазаната. Разточва се на дебелина 1 мл. Реже се на ленти от 8 см. По средата се поставя плънка от яйце и сирене, може да се добави и извара. Прегъва се на две, слепва се и се реже на квадратчета или правоъгълничета. Може да се реже и с чаша. Пържи се в гореща мазнина.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles