9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Трети с маймунска шарка у нас

Заразен е мъж, който е бил контактен на един от предходните двама

Потвърден е трети случай в България на мъж, заразен с маймунска вариола. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Преди дни бяха потвърдени два случая на мъже, които бяха хоспитализирани в столични болници. Няма изненада, по думите на Кунчев, тъй като пациентът е бил контактен на един от първите потвърдени случаи.

Този клон на вируса е доста „доброкачествен“, коментира Кунчев. Ако има нещо хубаво, е това, че разпространение придоби западноафриканският клон на вируса, който има сравнително леко протичане и под един процент смъртност, за разлика от конгоанския, който е много по-агресивен, посочи той.

Всички лекари сме предупредили как протича заболяването, какви мерки трябва да се вземат. Начинът на предаване на заболяването е толкова труден, че изключваме предаване от човек на човек извън тясното обкръжение на болния, обясни главният държавен здравен инспектор.

Единият мъж, който преди дни беше приет в болница заради маймунска вариола, е изписан, каза още Кунчев.

На 23 юни 2022 г. от Министерството на здравеопазването съобщиха, че в страната са потвърдени два случая на зараза с маймунска вариола.

Маймунската вариола, както е правилното наименование за заболяването,  влиза в списъка за заразните болести, които подлежат на задължителна регистрация, съобщаване и отчет. Това предвижда проект за промени в Наредба на Министерството на здравеопазването.  До тук се стигна след като по света вече има над 4000 случая за заболяването, извън Африка.

С промените в Наредба 21 ще се създаде задължение за докладване от лечебните заведения към органите на общественото здравеопазване на всички пациенти със съмнение за инфекция с вируса на маймунска вариола. Измененията регламентират и методите за доказване на заболяването, а именно положителен PCR за маймунска вариола или „положителен резултат от специфично за ортопоксвирус PCR изследване, което след това се потвърждава чрез определяне на нуклеотидна последователност на открития вирус като вируса на маймунска вариола с начало на симптомите след 28 февруари 2022 г.“. Наредбата въвежда и епидемиологични критерии за заболяването като близък контакт със заразен, пътуване до ендемични региони, наличие на множество или анонимни сексуални партньори отново до 21 дни преди появата на симптомите, както и мъже, които правят секс с мъже.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles