20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Трима майстори на четката с денонощна изложба в Пловдив

Тримата майстори на живописта Аспарух Сърбов, Геракси Гераксиев и Иван Чакъров ще открият изложба в SPS  днес, на 8 май, от 18.00 часа. SPS e  единствената в Пловдив 24-часова действаща галерия (във фоайето на хотел SPS, бул. „Освобождение“ 3). Експозицията с името „Презареждане“ включва 23 платна.

Картините на Аспарух Сърбов се отличават с характерен рисунък, навяващ спомени за лятото, разнасящ очарованието на сгушените градски къщи, осветени от романтични улични лампи. Творецът от Асеновград е ученик на големите български художници Коста Форев и Георги Ковачев. Работи в областта на реалистичната живопис като развива свой собствен разпознаваем стил, постигайки баланс между цветност и композиции. В някои от творбите тоновете са по искрящи, в други по приглушени, подвластни на моментната емоция на своя създател. Авторът има зад гърба си над 50 самостоятелни и колективни изложби и десетки участия в национални и международни пленери.

Геракси Гераксиев е ученик на големия творец Йордан Москов, а Ангел Михайлов е художникът, който му вдъхва увереност, че Геракси има талант. Авторът притежава много специфичен почерк, трайно обвързан с реалистичните форми на живописно изразяване. В прекрасните натюрморти залага дълбок философски замисъл, закодира своите послания към зрителя. Негови творби са собственост на частни колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Белгия и Великобритания, дори и в Южна Африка.

„Повелителят на биковете и конете“ Иван Чакъров завършва НХА със специалността „Живопис” при проф. Теофан Сокеров. Преподавател е в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства, Пловдив. Различните ракурси на животните в платната  му пресъздават една ситуация на постоянна корида и зрителят се чувства приобщен към този страстен свят. И ако биковете в творбите му са символ на сила и страст, то в картините му с коне се долавя устременост, възвишеност, благородство. Иван Чакъров е носител на две награди за живопис от Академичния конкурс „Марин Уста Генов”.

Изложбата „Презареждане“ ще може да бъде разгледана до средата на юни в денонощната галерия SPS, Пловдив.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles