12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Три есенни салати с ползи за имунитета

Ноември е типичният есенен месец, в който летните зеленчуци определено нямат вкуса, заради който толкова много сме ги харесвали през лятото.

Който разбира, АВАНТИ избира

Това обаче съвсем не означава, че ще се лишим от вкусни салати. Просто, трябва да променим съставките. Впрочем, кореноплодните, от които се състоят нашите салати през есента и зимата са изключително витаминозни. Природата ни ги е дарила, за да компенсира с богатия им състав на полезни за организма съединения неща, които са ни така необходими за зимата. Освен това, вкусът им е пикантен и е идеален както за съпътстващо блюдо към основното, така и за идеално допълнение към аперитива от нашенска ракия, водка, а защо не и вино. Всичко необходимо за вашата трапеза, с отлично качество и на изгодни цени, можете да намерите в маганизи АВАНТИ (вижте ТУК и ТУК). Освен това, магазини АВАНТИ предлагат кафе, чай и сладкиши с високо качество, както и продукти от първа неоходимост.  

Салатка с цвекло, ябълки и маруля

Продукти: цвекло – 1 малка до средна глава, ябълка – 1 брой, морков – 1 брой, маруля (зелена салата) – 2 листа, арония сушена или друг червен сушен плод – 1 чаена лъжичка, сол – на вкус, олио или зехтин -1-1,5 супена лъжица, лимонов сок – 1 супена лъжица.

Приготвяне: Цвеклото, морковите и ябълката се измиват, обелват и настъргват, като цвеклото и морковите на ситно ренде, а ябълката на по-едро. Марулята (салатката) се измива и накълцва на ситно. Върху тези зеленчуци се сипва лъжица сушена арония или друг сушен червен плод. Посолява се на вкус, слагат се мазнината и лимоновият сок. Разбърква се добре.

Есенна залата със семена и орехи

Продукти: Моркови – 2 бр., цвекло – 1 по-малка глава, спанак – 10 стръка, сусам – 1 чаена лъжичка, ленено семе – 1 чаена лъжичка, орехи – 1 супена лъжица, сок от половин лимон (може и повече, според вкуса), зехтин, чесън – 1 скилидка, къри – на вкус, сол – на вкус.

Приготвяне: Сосът се приготвя, като чесънът се нарязва на много ситно, прибавя се кърито, изстисква се лимонът и се прибавя зехтинът.

Морковите и цвеклото се обелват и настъргват. Спанакът се почиства и нарязва на ленти. Семената и орехите се изпичат в тиган до готовност. Прибавят се към зеленчуците. Добавя се и сосът, разбърква се и се консумира.

Стерилизирана салата

Приготвя се бързо, не се стерилизира, съхранява се в хладилник докато се изконсумира.

Продукти: червени камби (може и чушки) – 1 кг, моркови – 1 кг, 1 голяма зелка, нарязана по-наедро, 1 по-голяма глава карфиол.

Всичко това се нарязва като за салата.

За маринатата: 6 с. л. сол, 7 с. л. захар, 400 – 500 млл вода.

Приготвяне: Марината се вари 5 минути. Заливат се нарязаните зеленчуци, разбъркват се. Така направената салата се съхранява в подходящ съд с капак в хладилника.

Преди да се сервира се разбърква.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles